Ajankohtaista

Muutoksia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toiminnassa

Peruskoulun ja lukion kouluterveydenhuoltopalveluissa on muutoksia etäopetusjakson aikana. Terveydenhoitoa on keskitetty, ja kaikki yhteydenotot ohjataan tekemään keskitettyyn puhelinpalveluun, jonka numero on 044 416 3658. Terveydenhoitajia ei ole mahdollista tavoittaa Helmi-viestillä, sähköpostilla tai tekstiviestillä etäopetusjakson aikana.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon keskitetystä puhelinpalvelusta saa neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä keskustelu-/vastaanottoaikoja terveydenhoitajalle. Käytössä on takaisinsoittopalvelu. Jos puheluusi ei ehditä vastata, kuuntele nauha loppuun, jotta numerosi tallentuu järjestelmään. Sinulle soitetaan takaisin saman päivän aikana. Keskitetystä puhelinpalvelusta saat neuvontaa ja ohjausta puhelimitse sekä tarvittaessa vastaanottoajan terveydenhoitajalle.

Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta kahden viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Lukio

Opiskeluterveydenhuollossa keskitytään toistaiseksi

 • tekemään kutsuntatarkastuksia,
 • antamaan raskaudenehkäisypalveluja,
 • hoitamaan mielenterveyteen liittyvät asiat sekä
 • rokotusasiat.

Opiskeluterveydenhuolto toimii ajanvarauksella, päivystysvastaanotto on pois käytöstä toistaiseksi. Jo sovitut ajat toteutuvat, ellei toisin ilmoiteta. Vastaanottopalveluja pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien mukaan myös etäyhteyden kautta videovälitteisesti.

Peruskoulu

Kouluterveydenhuolto keskittyy toistaiseksi hoitamaan

 • koululääkärin vastaanotot,
 • rokotukset,
 • ehkäisyneuvonnan,
 • lääkärin määräämät seuranta/kontrollikäynnit sekä
 • seuranta- ja tukikäynnit niiden lasten, nuorten ja perheiden osalta, joista on erityinen huoli.

Palveluita järjestetään myös etävastaanottona. Muuta oppilashuoltotyötä tehdään yhdessä koulun oppilashuollon henkilöstön kanssa tarpeen mukaan.

Kouluterveydenhuolto on keskitetty tietyille kouluille

Kouluterveydenhuollon toiminta on keskitetty Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella vain tietyille kouluille. Kouluilla olevat terveydenhoitajat vastaavat alueensa oppilaiden ja perheiden palvelun tarpeeseen. Soittamalla keskitettyyn kouluterveydenhuollon numeroon, ohjataan tarvittaessa lähimpään kouluterveydenhuollon toimipisteen. Suljettujen toimipisteiden puhelut yhdistyvät keskitettyyn puhelinpalveluun. Helmi-viestillä tai sähköpostilla ei voi tässä tilanteessa omaa terveydenhoitajaa lähestyä.

Kouluterveydenhuolto on keskitetty seuraaville kouluille:

 • Lahti Eteläinen: Liipolan koulu ja Kärpäsen koulu
 • Lahti Itäinen: Lotilan koulu
 • Lahti Pohjoinen: Kivimaan koulu
 • Nastola-Iitti: Nastopoli
 • Orimattila, Myrskylä, Pukkila: Jokivarren koulu
 • Hollola, Kärkölä, Hämeenkoski: Salpakankaan koulu
 • Asikkala, Padasjoki: Aurinkovuoren koulu
 • Hartola: Hartolan yhtenäiskoulu

Koululääkärin sovitut tarkastukset/vastaanotot toteutetaan erityisin järjestelyin. Kahdeksasluokkalaiset, jotka eivät ole käyneet 8. luokan laajassa tarkastuksessa pyydetään varaamaan aika keskitetyn ajanvarauksen kautta.

Opiskeluhuolto hyvinvoinnin tukena

Elämme poikkeuksellista aikaa, mikä saattaa herättää erilaisia huolia ja pelkoja sekä koetella psyykkistä toimintakykyä ja jaksamista. Jos herää huolta lapsen, nuoren tai perheen hyvinvoinnista, voi herkästi olla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon, kuraattoriin tai koulupsykologiin. Ei tarvitse jäädä yksin erilaisten huolten ja kysymysten kanssa, vaan niitä ratkotaan yhdessä.

 • kouluterveydenhuollon keskitetty puhelinneuvonta 044 416 3658.

Lahden yhteiskoulun opiskeluhuoltotiimi on käytettävissä, jos sinulla on tarve jutella – mistä tahansa.  Voit soittaa tai laittaa viestin

 • koulukuraattori Maijalle  044 4885 5546 tai
 • psykologi Larille 044 488 5540

Koulukuraattori ja -psykologi ovat tavoitettavissa arkisin klo 8–16.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta ja ohjeita:

https://www.phhyky.fi/fi/ohjeita-koronaviruksen-varalta/

Lapset, nuoret ja perheet voivat saada apua myös seuraavista Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän chat- palveluista

Onks tää normaalia? - chat palvelu joka on tarkoitettu päijäthämäläisille lapsille ja nuorille. Palvelussa on katsottavissa teemaan liittyviä videoita ja mahdollisuus keskustella chatissa ammattilaisten kanssa.

https://enjaksa.fi/ph -chat palvelu, joka on tarkoitettu lasten ja nuorten vanhemmille.