Haku Lahden yhteiskoulun lukioon 2021

Lahden yhteiskoulun lukioon voi hakea yleislinjalle tai Yhteiskunta- ja talouslinjalle.

Infotilaisuus ja avoimet ovet

Infotilaisuus on maanantaina 18.1.2021 klo 18 koulun juhlasalissa. Tilaisuus on tarkoitettu LYK:n lukiosta kiinnostuneille yseille ja heidän vanhemmilleen.

Lukion avoimet -tapahtuma järjestetään 19.–20.1.2021.  Avoimien ovien päivinä yseillä on mahdollisuus tutustua kouluun tarkemmin ja päästä seuramaan lukion oppitunteja. Tutor-opiskelijat ovat mukana kierrättämässä tutustujia. Lukion opoille ja tutoreille voi esittää kysymyksiä lukio-opinnoista Yhteiskoulussa tai mistä tahansa mieltä askarruttavasta asiasta.

Hakeminen yleislinjalle

Lahden yhteiskoulun lukioon haetaan sähköisesti toisen asteen yhteishaussa keväällä 2021. Hakemukset tulee jättää hakujärjestelmään viimeistään viimeisenä hakupäivänä klo 15 mennessä. Hakemuksen lisäksi täytetään lukion opintosuunnitelma, joka toimitetaan oman peruskoulun opinto-ohjaajan kautta Yhteiskoululle viimeistään viimeisenä hakupäivänä. Opintosuunnitelma-lomakkeen saa opoilta tai sen voi tulostaa koulun verkkosivuilta. Opintosuunnitelmaan tehdään alustava suunnitelma lukio-aikana opiskeltavista kursseista.

Hakeminen yhteiskunta- ja talouslinjalle

LYK:n lukion yhteiskunta- ja talouslinjalle haetaan myös kevään yhteishaussa.  Hakemuksen lisäksi täytetään yhteiskunta- ja talouslinjan opintosuunnitelmalomake, joka toimitetaan oman peruskoulun opinto-ohjaajan kautta Yhteiskoululle viimeistään viimeisenä hakupäivänä. Lisäksi hakija toimittaa hakuajan päättymiseen mennessä hakemuskirjeen sekä osallistuu pääsykokeeseen. Lukuaineiden keskiarvosta voi haussa saada enintään kymmenen (10) pistettä, pääsykokeesta enintään kuusi (6) pistettä. Alin hyväksyttävä lukuaineiden keskiarvo on kahdeksan (8).

Pääsykoe

Pääsykoe sisältää kirjallisia tehtäviä, jotka perustuvat peruskoulun yhteiskuntaopin sisältöihin sekä politiikan ja talouden ajankohtaisiin teemoihin kotimaassa ja ulkomailla. Kokeessa on monivalintakysymyksiä, väittämiä, käsitteenmäärityksiä ja essee. Pääsykokeeseen osallistuminen on edellytys linjalle hyväksymiselle. Hakijalla tulee olla kuvallinen henkilötodistus mukana pääsykokeessa. Pääsykokeen ajankohta ilmoitetaan myöhemmin. 

Yhteiskunta- ja talouslinjan pääsykoetta ei järjestetty vuonna 2020 koronavirustilanteen vuoksi. Opiskelijavalinnat tehtiin lukuaineiden keskiarvon perusteella. Aiempien vuosien pääsykokeita voit tarkastella alla olevien linkkien kautta.

Hakemuskirje

Hakijan tulee lähettää hakemuskirje, jossa hakija voi osoittaa motivaationsa ja suuntautuneisuutensa linjan painotusta kohtaan. Hakemuskirje toimitetaan Lahden yhteiskouluun kevään yhteishaun viimeisenä hakupäivänä, joko postitse osoitteeseen ”Lukion yhteiskunta- ja talouslinja, Lahden yhteiskoulun lukio, Kirkkokatu 2, 15110 Lahti” tai sähköpostitse koulun toimistoon koulu[at]lyk.fi.

Todistus

Opiskelemalla yhteiskunta- ja talouslinjan kurssit opiskelija saa lukion päättötodistuksen lisäksi erillisen todistuksen linjan suorittamisesta.

Valintojen julkistaminen

Yhteishaun tulokset julkistetaan kesäkuussa 2021, kun tulokset ovat valmistuneet Opintopolku- järjestelmässä. Lahden yhteiskoulun lukioon valittujen yleislinjan ja yhteiskunta‐ ja talouslinjan opiskelijoiden nimet tulevat nähtäville koulun pääsisäänkäynnin ovilla sekä Lahden yhteiskoulun verkkosivuille niiden pyrkijöiden osalta, jotka ovat antaneet yhteishaussa suostumuksensa nimen julkaisemiseen verkkosivuilla.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Lahden yhteiskouluun hyväksytyn opiskelijan on otettava opiskelupaikka vastaan toimittamalla perusopetuksen päättötodistus koulun toimistoon tai sähköisesti Opintopolku-järjestelmässä.