Ajankohtaista

Korona‐epidemian huomioiminen perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa – lyhyt oppimäärä

Kouluun ei saa tulla sairaana

 • Sairaana tai infektio‐oireisena ei saa tulla kouluun.
 • Jos oireilu on hyvin lievää, eikä perheessä ole koronatartunnan riskiä lisääviä tekijöitä (ulkomaanmatka tai korona‐altistus) voi tilannetta seurata kotona ilman testausta. Kouluun voi palata tällöin yhden oireettoman päivän jälkeen.
 • Jos oppilaalla tai opiskelijalla on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, voi kouluun tulla, kunhan yleistila on muuten normaali eikä infektio‐oireita ole.
 • Jos koronatestin tulos viipyy yli neljä vuorokautta näytteenotosta voi oppilas tai opiskelija palata yhden oireettoman päivän jälkeen kouluun, mikäli perheessä kukaan ei ole matkustanut ulkomaille 14 vuorokauden aikana tai altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle. Samassa perheessä riittää testata yksi samaan aikaan sairastuneista.

Hyvä käsi‐ ja yskimishygienia estää tartuntoja

 • Sekä oppilaat että henkilökunta pesevät kätensä aina tullessaan kouluun sekä ennenkotiinlähtöä. Lisäksi kädet pestään vedellä ja saippualla ennen ruokailua, aina ulkoa sisälletullessa, sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.Kädet kuivataan huolella.
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytetään käsihuuhdetta. Käsihuuhdetta on saatavilla keskeisillä pakoilla koulussa.
 • Aivastamisen tai yskimisen yhteydessä suun eteen laitetaan kertakäyttönenäliina, joka heitetään heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojataan suu kyynärtaipeella. Kädet pestään tämän jälkeen.
 • THL ja OKM eivät ota kantaa maskien käyttöön koulussa. Koulu on kuitenkin varannut maskeja, jotka ovat tarvittaessa käytettävissä.
 • Yhteiskäytössä olevien laitteiden ja välineiden puhdistamisesta huolehditaan oppituntien lopussa tarkemman ohjeistuksen mukaan.

Opetusjärjestelyt

 • Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, joten koulussa huolehditaan hygieniasta ja vältetään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa suureen joukkoon muita ihmisiä.
 • Tärkeintä on, että oppilaat ja opiskelijat ovat koulupäivän ajan pääosin oman luokkansa kanssa – oppitunneilla, välitunneilla ja koululounaalla. Näin minimoimme kohtaamiset useiden ihmisten kanssa. Henkilöiden välisistä turvaväleistä ei ole määräyksiä, eikä opetusryhmiä tarvitse jakaa, vaan väljyyttä haetaan tilajärjestelyillä.
 • Koulupäivän alkaessa oppilaat ja opiskelijat menevät suoraan alkavan tunnin luokkiin odottamaan oppitunnin alkua. Oppitunnin päättyessä siirrytään seuraavan tunnin luokkaan, jossa opettaja harkintansa mukaan aloittaa tunnin heti tai pitää välitunnin.
 • Välitunnilla oppilaat/opiskelijat ovat joko alkavan tunnin luokassa oman ryhmänsä kanssa tai ulkona koulun pihalla. Koulun käytävillä ei ole lupaa oleskella.
 • Aineenopettajat voivat tarvittaessa rytmittää oppitunteja ja taukoja esimerkiksi käymällä oppilaiden kanssa kävelyllä tai pitämällä tauon luokassa sopivassa kohdassa oppituntia. Välituntien porrastuksilla vältetään edelleen suurten oppilasjoukkojen samanaikaisia liikkeitä. Sään salliessa pienet retket ja oppituntien pitäminen koulun lähialueilla ovat linjassa opetustilojen väljentämisen kanssa, kunhan pysytään oman luokan kanssa.

Koululounas

 • Ruokailua on porrastettu enemmän, jotta saadaan lisää väljyyttä itse ruokailutilanteeseen.
 • Ruokailuaikataulua tulee noudattaa, jotta Ellin henkilöstö ehtii puhdistaa linjastot ja edelliset ruokailijat ehtivät päättää ruokailunsa.
 • Ruokasalien läpi ei tule kulkea, jollei olla ruokailemassa.
 • Kädet tulee pestä huolellisesti juoksevan veden alla ennen ruokailuun saapumista.
 • Ruokasalissa on desinfiointipisteet molempien sisääntuloväylien alussa.
 • Matkapuhelimien käyttö ruokailun aikana on ehdottomasti kielletty.
 • Kouluravintolan henkilökunta huolehtii linjastojen riittävästä puhtaudesta: ottimet vaihdetaan aina eri ruokailuvuorojen välillä ruokalinjastot‐ sekä astioiden palautuspisteet puhdistetaan desinfioivalla D10‐
 • pesuaineella aina eri ruokailuvuorojen välillä keittiön puolella ylikorostetaan jo entuudestaan korkeaa hygieniatasoa ‐ näin omalta osaltamme edesautamme ruokaturvallisuutta.