Lahden yhteiskoulussa hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikkaa opetuksessa yhä enemmän. Ylioppilastutkinto on täysin sähköinen, eli te, lukion tänä syksynä aloittavat teette kaikki yo-kokeenne tietokoneilla.

YO-kokeiden lisäksi tieto- ja viestintätekniikkaa tarvitaan päivittäisessä opiskelussa, niin koulussa kuin kotonakin. Suurin osa kurssikokeista tehdään sähköisesti, kursseilla käytettävät oppimateriaalit ovat yhä useammin digimuotoisia. Lukio-opintoja varten sinun tuleekin siis hankkia jokin opiskeluun soveltuva laite. Huomaa kuitenkin, että yo-koejärjestelmä asettaa joitakin vaatimuksia laitteelle: sähköistä koetta ei voi tehdä tabletilla tai puhelimella, vaan ainoastaan kannettavalla tietokoneella. iPad- tai Android-tabletit eivät siis kelpaa sähköiseen kokeeseen, mutta muuten ne soveltuvat opiskeluvälineeksi vallan mainiosti. Jonkinlainen älypuhelin sinulla jo todennäköisesti onkin, se on hyvä apu moneen yllättävään tilanteeseen.

Pelkästään yo-kokeen näkökulmasta hankittavan laitteen on oltava siis kannettava tietokone. Kannettava tietokone onkin monipuolinen työkalu, mutta nopeasti käynnistyvä, kevyt ja pitkän akunkeston omaava tabletti tai älypuhelin on hyvä kakkoslaite. Tällainen kevyt laite sopii hyvin oppitunneille muistiinpano- ja tiedonhakuvälineeksi. Lisäksi se on aina mukana ja liikkeellä ollessa sillä voi hoitaa äkilliset asiat. Pelkällä älypuhelimella tai tabletilla ei kuitenkaan ole luontevaa kirjoittaa pitkiä aineita tai kirjoitelmia. Niillä ei myöskään ole helppo tehdä sähköistä kurssikoetta, matemaattisia laskutoimituksia tai taulukkolaskentaohjelmalla maantiedossa vaadittuja ilmastodiagrammeja.

Millaisen laitteen hankkisin?

Vaikuttaisi siis, että älypuhelin ja kannettava tietokone ovatkin yhdessä tällä hetkellä toimivin pari aktiiviselle lukiolaiselle. Älypuhelin sinulla jo todennäköisesti onkin. Jos kannettavaa tietokonetta ei vielä ole, on sellainen nyt heti lukion alussa hankittava. Konevalinta kannattaa tehdä huolella, niin se kestää helposti koko lukioajan. Mutta minkälainen koneen sitten tulisi olla? Koulu ei varsinaisesti määrää merkkiä, mallia, kokoa tai laitteen käyttöjärjestelmää. Tiettyjä suosituksia voimme kuitenkin kokemustemme perusteella antaa. Tarjoamme myös suoraan koulun kautta muutaman vaihtoehdon! Lue näistä vaihtoehdoista lisää tämän sivun loppupuolelta.

Tässä jotain suuntaviivoja ja seikkoja, jotka kannattaa ottaa huomioon koneen hankinnassa:

 • Koneen tulisi olla ns. Digabi-yhteensopiva eli sillä voidaan tehdä sähköisiä kokeita sekä yo-kokeet. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kone tulee pystyä käynnistämään USB-tikulta erilliseen Digabi-käyttöjärjestelmään, koneessa tulee olla ethernet-verkkoliitäntä (joko fyysisesti tai erillisellä adapterilla), akun tulee olla toimiva ja sen tulee kestää todellista hyötykäyttöä riittävän pitkään ja koneen tulee olla x86-arkkitehtuuriin perustuva (käytännössä kaikki nykyiset koneet täyttävät tämän vaatimuksen). Normaaleja USB-portteja tulee myös olla riittävästi.
 • Koneen merkillä tai käyttöjärjestelmällä ei ole merkitystä. Perinteinen kenen tahansa valmistajan Windows-läppäri kelpaa aivan yhtä hyvin kuin Applekin.
  • Huomioi kuitenkin, että uusimmat 2018 jälkeen valmistetut Macbookit sisältävät Applen kehittämän T2-turvasirun, joka käytännössä estää koneen toimivuuden sähköisessä koejärjestelmässä.
  • Chromebook-laitteet eivät ole yhteensopivia sähköisen koejärjestelmän kanssa.
  • Myös uusimmat ja ohuimmat Windows-pohjaiset koneet valmistajalta kuin valmistajalta saattavat olla yhteensopimattomia koejärjestelmän kanssa.
  • Isot ns. peliläppärit ovat myös usein olleet ongelmallisia niissä olevan tehokkaan näytönohjaimen ansiosta.
 • Koneen olisi hyvä myös mahtua reppuun tai käsilaukkuun muiden opiskelutarvikkeiden kanssa. Noin 13” näyttökoko on ihanteellisin kompromissi kannettavuuden ja käytettävyyden välillä.
 • Koneen käynnistymisajalla on myös merkitystä. Pitkä viive haittaa päivän aikaan moneen kertaan, koska läppäri suljetaan jopa kymmeniä kertoja päivässä. Ilmainen vinkki: hanki kone, jossa on SSD-tyyppinen kovalevy. Se tuo arkipäiväiseen käyttöön todella paljon nopeutta ja joustavuutta.
 • Koneen tulisi myös olla riittävän jämäkkä ja kestää kantelua sekä liikuttelua. Kodinkoneliikkeen tarjoamat peruskoneet eivät välttämättä ole tällaisia.
 • Lisäksi kannattaa testata onko koneen näppäimistössä ”tuntoa” ja soveltuuko se omille sormille? Samoin on hyvä varmistaa, toimiiko koneen kosketushiiri tai kosketustaso haluamallasi tavalla?
 • Kannattaa myös pohtia vakavasti kosketusnäytöllisen koneen hankintaa. Kosketusnäyttö auttaa erityisesti muistiinpanojen teossa sekä matemaattisten kaavojen piirtelyssä.
 • Osa kannettavista koneista on ns. hybridimalleja, joista saa näppäimistön irti tai näppäimistö on käännettävissä näytön taakse. Näissä koneissa näyttö on yleensä automaattisesti kosketusnäytöllinen. Tällainen hybridi voi olla sopiva ratkaisu, jos haluaa korvata sekä tabletin että kannettavan tietokoneen. Hybridiä hankkiessa tulee kuitenkin olla tarkkana, että se täyttää varmasti kaikki Digabi-vaatimukset.
 • On myös syytä selvittää, kuinka pitkä laitteen takuu tai huoltosopimus on. Moni valmistaja myöntää lisätakuumahdollisuuden.
 • Yleisimmät hyötyohjelmistot tulee olla koneessa tai ainakin saatavilla ja asennettavissa. Koulumme opiskelijana olet oikeutettu saamaan käyttöösi Microsoft Office 365 –palvelun, joka sisältää mm. Word-, Excel-, Powerpoint- ja OneNote-ohjelmat kaikille mahdollisille laitteillesi! Muista lisäksi myös digabi-sovellukset sekä matemaattisissa aineissa tarvittava laskinsovellus. Suurin osa näistä sovelluksista on ilmaisia ja ladattavissa internetistä. Saat opastuksen näihin ohjelmiin ja niiden käyttöönottoon ensimmäisillä opiskeluviikoillasi.

Tutustu Ylioppilaslautakunnan ohjeisiin Abitti-yhteensopivista tietokoneista - monet uudet koneet ongelmallisia!

Suurin osa nyt markkinoilla olevista kannettavista tietokoneista täyttää nämä edellä mainitut vaatimukset täysin tai ainakin riittävästi. Kodinkoneliikkeiden tai markettien tarjoamat halvimmatkin koneet kelpaavat, mutta hyvin usein esimerkiksi niiden komponenttien laadussa on tingitty ja käyttökokemus jää tällöin helposti vaillinaiseksi. Kodikoneliikkeiden myyjät eivät välttämättä myöskään oikeasti tiedä, sopiiko heidän tarjoamansa kone opiskeluihin tai sähköiseen yo-kirjoitukseen, vaikka mainos sitä väittäisikin. Voisikin yleistetysti sanoa, että "älä osta tietokonetta liikkeestä, joka myy jääkaappeja". Käytännössä kuitenkin kodinkoneliikkeissä ja marketeissa löytyy myös hyviä vaihtoehtoja lukiolaiselle. Tarkkana on syytä kuitenkin olla.

Mainoksissa näkyvien megahertsien ja gigatavujen sijasta kannattaa panostaa ennemminkin käytettävyyteen . Ennen ostopäätöstä konetta kannattaa testata ja ”hypistellä” huolella. Selvitä esimerkiksi onko näppäimistön tuntuma mielestäsi hyvä, näkeekö näytöstä hyvin kirkkaallakin ilmalla, kuumeneeko laite sylissä, natiseeko kone liitoksistaan kun sitä liikuttaa ilmassa, kestääkö akku riittävän pitkään, kuinka kauan kone käynnistyminen kestää, onko koneen käyttöjärjestelmä helppokäyttöinen jne. Nämä perusseikat jäävät usein turhan pienelle huomiolle, kun keskitytään vain lukemaan mainoksissa näkyviä hypetyksiä supernopeasta prosessorista tai suuresta keskusmuistimäärästä. Jos jokin yksittäinen kannettavan tietokoneen komponentti pitää nostaa esiin, se on ilman muuta kiintolevy. Sen olisi hyvä siis hyvä olla jo edellä mainittu SSD-tyyppinen.

Jos taas halpa hinta on tärkein kriteeri koneen hankinnassa, kannattaa pohtia yhtenä vaihtoehtona myös käytettyä konetta. Esimerkiksi yrityskäytöstä poistettu muutaman vuoden ikäinen kone on varsin järkevä vaihtoehto luotettavaksi työkaluksi. Näitä käytettyjä laadukkaita koneita myyviä liikkeitä on monia. Yksi hyvä vaihtoehto on suuren suosion viime vuosina saanut Lukiolaiskannettava, joka täyttää kaikki sähköisen koejärjestelmän vaatimukset, sisältää valmiina kaikki tarvittavat ohjelmat ja on myös erittäin edullinen. Lisätiedot Lukiolaiskannettavasta löytyy osoitteesta www.lukiolaiskannettava.fi.

Mieti esimerkiksi yhdessä vanhempiesi tai tuttujesi kanssa millaisella koneella voisit pärjätä koko lukioajan. Jos kotoa tai vaikkapa sukulaisilta löytyy jo jokin ylimääräinen kone, testaa sitä ensin. Ota kone mukaan tunnille, tutustu sähköisiin opetusmateriaaleihin ja -menetelmiin sekä tee sillä muutama sähköinen koe. Voit tarpeen tullen myös kysyä lisäneuvoja ja vinkkejä koneen hankinnasta Lahden yhteiskoulun tietotekniseltä tukihenkilöltä Simolta esim. sähköpostitse, soittamalla tai tule vaikka piipahtamaan paikalle koululle.

Tietotekniikan hyödyntäminen lukiossa auttaa sinua tulevaisuudessa

Kun kone on hankittu, tulee sitä toki myös käyttää. Sinun tulisi kyetä hyödyntämään tietotekniikkaa mahdollisimman monipuolisesti niin opiskelussa kuin toki myös jokapäiväisessä elämässä. Tietoteknisten perustaitojen eli niin sanottujen 2000-luvun informaatiotaitojen hallinta on yhä tärkeämpää. Oppimasi taidot ovat tarpeen jatko-opinnoissasi ja myöhemmin työelämässä. Osaatko jo nyt vaikkapa nämä seuraavat arkipäiväiset perusjutut?

 1. Oman tietokoneesi ja sen käyttöjärjestelmän hallinta
 2. Tiedostohallinta - tiedostojen avaaminen, muokkaaminen ja tallentaminen oikeaan paikkaan
 3. Tiedostojen varmuuskopiointi esimerkiksi muistitikulle tai pilvipalveluihin - myös tiedostojen palauttaminen
 4. Eri pilvipalveluiden (Office 365, Moodle, Google apps jne.) käyttö
 5. Yhteisöllisen median käyttö ja verkkotyöskentely
 6. Toimistosovellusten (esim. Word, Excel, Powerpoint, OneNote) käyttö
  • tiedoston nimeäminen, tallentaminen ja tulostaminen
  • sisennyksen, rivivälin ja tekstin tasauksen yms. muuttaminen
  • sivukoon, marginaalin, fonttikoon yms. määrittäminen
  • sisällysluettelon, sivunumeroiden ja ala- sekä ylätunnisteiden määrittely
  • kuvan liittäminen ja sen asettelu tekstin joukkoon
  • tiedostomuodon muuttaminen tilanteeseen sopivaksi, esim. wordista pdf:ksi
  • tekstiä, kuvaa ja ääntä sisältävien esitysten luominen
  • uusien diojen ja esitysdiojen perusasettelujen määrittäminen
  • taulukoinnin perusteet, kuten esim. taulukon solun leveyden ja korkeuden muuttaminen
  • peruslaskentakaavojen ja funktioiden hyödyntäminen sekä automatisointi
  • aineistojen ja materiaalien työstäminen eri toimisto-ohjelmien välillä
 7. Kuvankäsittelyn perusteet, esimerkiksi kuvien muokkaaminen ja kuvakoon muuttaminen
 8. Kymmensormijärjestelmä
 9. Usean ohjelman yhtäaikainen käyttö, toisin sanoen moniajon ja ikkunoinnin hyödyntäminen
 10. Leikepöydän ja tietokoneesi pikanäppäinten käyttö
 11. Verkkojulkaisutaidot, eri nettityökalujen käyttö, mediaupotukset ja kuvittaminen
 12. Sähköisten materiaalien hyödyntäminen, muokkaaminen ja jakaminen
 13. Aineistojen työstäminen eri päätelaitteella ja niiden yhteiskäyttö, jakaminen ja esittäminen
 14. Eri hakukoneiden käyttö, netiketin tietämys, tietoturvasta ja päivityksistä huolehtiminen
 15. Yksityisyyden ja henkilökohtaisten tietojen suojaaminen verkossa
 16. Medialukutaito, oikean ja väärän erottaminen esim. internetissä liikkuessasi
 17. Käyttäjätunnusten ja salasanojen hallinta
 18. Erilaisista tietoteknisistä ongelmatilanteista palautuminen

Ei kuitenkaan hätää, jos osa näistä asioista tuntuu vielä vieraalta. Ehdit vielä harjoitella näitä hyvin lukioaikanasi.

Hanki kone suoraan koulun kautta

1.7.2020: Tilausmahdollisuus koulun kautta on toistaiseksi päättynyt.