Taulukkokirjasta (MAOL) ei valitettavasti löytynyt (1998) etyyliasetaatin kiehumispistettä eikä liukoisuutta. Liukoisuus lienee tosin pääteltävissä (?). Molemmat tiedot ovat oleellisia synteesiä suunniteltaessa.
Estereitä voidaan valmistaa myös käyttämällä jatkuvaa tislausta syntyvän esterin poistamiseen ja tasapainon siirtämiseen tuotteen suuntaan, kun lähtöaineiden ja tuotteen kiehumispisteiden ero on riittävän suuri. Esimerkiksi metyyliformiaatin valmistukseen menetelmä käy hyvin, vaikka reaktioseokseen pantaisiin heti alussa sekä happo että alkoholi. Etyyliasetaattia valmistettaessa voidaan yrittää muunnosta, jossa alkoholia tiputetaan kolviin vähitellen.
Joissakin esterisynteeseissä poistetaan vettä jatkuvasti reaktioseoksesta tasapainon siirtämiseksi tuotteiden suuntaan. Etyyliasetaatin tapaukseen se ei sovi, koska lähtöaineet liukenevat veteen.
Joissakin tapauksissa alkoholia lisätään seokseen ylimäärin, jolloin se toimii myös liuottimena ja esteröi karboksyylihapon täydellisesti. Etyyliasetaatin valmistuksessa etanoliylimäärästä ei ole hyötyä, koska etanolin ja etyyliasetaatin erottaminen on vaikeaa.
Oppikirjoissa esteröintiä käsitellään vaihtelevasti. Parhaiten kysymykseen pystyy vastaamaan, jos on sattunut tekemään etyyliasetaattia.
Tehtävä ei osoittautunut suosituksi, vain 233 vastausta (kemian vastauksia oli kaikkiaan 10 527) ja sen pistekeskiarvo jäi 2,16:ksi (kemian kaikkien vastausten pistekeskiarvo oli 3,73). Luvut, Saarinen, Heikki: Dimensio 6/98 s.56.