Ajankohtaista

Tasavallan presidentin vierailu Lahden yhteiskoulussa keskiviikkona 22.2.

Lahden yhteiskoulun lukion vieraana oli tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskiviikkona 22.2. Hän saapui lukiolaisten haastateltavaksi. Haastattelijoina toimivat Santeri Nousjoki, Roope Viljakainen, Salla Räntilä, Selina Sivonen ja Jenni Tervo. Keskusteluaiheet oli valittu elämän eri osa-alueilta; keskustelua käytiin nuoruudesta, vanhuudesta, työelämästä ja ajankohtaisista asioista maailmalla.

Presidentti kuvaili omaa lapsuuttaan hyvin turvalliseksi.
– Metsä oli lähellä ja se oli leikki-iässä ja vähän myöhemminkin majojen rakentamisen paikka. Toinen, jossa viihdyin, oli tietysti talvisin jääkiekkokenttä.

Presidentti toivoo, että kouluympäristössä on tapahtunut muutos parempaan koulukiusaamisessa.
– Koulukiusaamista oli jo silloin ja pelkään pahoin, että sitä on edelleen. Se on järkyttävää, koska sillä tuhotaan helposti nuoren ihmisen elämä pitkäksi aikaa, jopa loppuiäksi. Jotenkin minulla on sellainen tunne, että kiusaajat ovat jotenkin vajavaisia oman itsensä kanssa. Pitää ikään kuin toista lyödä, jotta tuntisi itse olevansa ehjä.

Presidentillä oli myös ehdotus siihen kuinka kiusaamistilanteisiin voidaan puuttua:
– Heti jos näkee jonkun joutuvan kohtuuttoman kohtelun kohteeksi niin ei kannata käydä sen kiusaajan päälle, vaan kannustettaisiin sitä kiusattua. On esimerkkejä tästä, jossa kiusaaja alkaa sitten hävetä käytöstään, kun heillä on joukkovoimaa vastassa ja liittyvät sitten rauhanomaisiin porukoihin.

Keskuslukiot ja kansainvälinen maailma

Suurten kaupunkien keskuslukioiden sukupuolijakauman merkitys kiinnosti koulumme opiskelijoita. Esimerkiksi meidän koulussamme tyttöjen osuus on huomattavasti poikia suurempi.
– Minusta se on erinomainen asia, että tytöt ovat täysillä mukana. Minulle on muodostunut käsitys, että naiset ikään kuin omistautuvat tehtäväänsä vastuuntuntoisesti. Tietenkään ei ole hyvä juttu, jos pojat ja miehet putoavat täysin kelkasta. Tarvitsemme paljon oppinutta ja osaavaa väkeä, eikä kukaan saisi pudota kerta kaikkiaan syrjään.

Presidentti korosti myös kansainvälisyyden merkitystä ja ilmaisi huolen kielten opiskelusta.
– Nykyisin kielitaito alkaa supistua. Englanti osataan varmasti paremmin kuin minun aikanani. Sen sijaan ruotsinkin osaaminen taitaa väliin jäädä hiukan heikommalle, puhumattakaan sitten saksan, ranskan, espanjan, venäjän tai kiinan kielestä. Toivoisin, että olisi joukossa aina ja paljonkin sellaisia nuoria, joilla on kyvykkyyttä kommunikoida myöskin näitten isojen maiden omilla kielillä, koska sillä on aivan huomattava vaikutus. Se tuntuu heti läheisemmältä, kun puhutaan omalla äidinkielellä.

Hyvinvointia liikkumalla

Presidentti kannustaa nuoria liikkumaan.
–  On joukko nuoria jotka ovat aivan superkunnossa. Lisäksi on rapakuntoisten joukko, joka jatkuvasti lisääntyy. Se on huono juttu fyysiselle terveydelle ja minun nähdäkseni myös henkiselle terveydelle, sanoo presidentti ja jatkaa:
– Voin vakuuttaa, että jos nuorena säännöllisesti liikkuu, niin se tapa ei koskaan karkaa. Siitä tulee sellainen elämän välttämättömyys. Hyvin nopeasti huomaa, jos joutuu olemaan muutaman päivän liikkumatta.

Presidenttiparin koira Lennu on Niinistön oman tarkan kirjanpidon mukaan liikuttanut häntä tänä vuonna jo 86 kilometriä.
– Juttu on kyllä niin, että välillä kyllä vähän kyllästyttääkin se, että Lennulla on kolme neljä lenkkivariaatiota, jotka hän härkäpäisesti valitsee. Kun koira saa valita reitin, sitä kutsutaan ”dogiwalkiksi”.

 

Tiedotusvälineiden julkaisuja presidentin vierailusta:

Tasavallan presidentin sivut

Etelä-Suomen Sanomat

Yle Uutiset Häme (kohdasta: 03:10)

MTV3 Seitsemän uutiset 22.2. (kohdasta: 6:30)

Turun Sanomat

TS video

Savon Sanomat

SS video

Kuvakooste: