Ajankohtaista

Ylen Matti Rönkä: Tiedolla, rohkeudella ja totuuteen pyrkimisellä vihapuhetta vastaan

Lahden yhteiskoulun lukion yhteiskunta- ja talouslinjan kolmannen vuosikurssin opiskelijat järjestivät keskiviikkona 9. tammikuuta 2019 media-aiheisen teemapäivän. Päivän ohjelma koostui erilaisista pajoista sekä Media – Ensimmäinen valtiomahti? -seminaarista. Paneelikeskusteluun kutsuttuja vieraita puhutti esimerkiksi vihapuhe kevään eduskuntavaalien alla.

– Ei ole olemassa niin harmitonta asiaa, joka ei kohtaisi trollien vihapuheen masinointia. Trollaamisen tarkoituksena on järjestäytyneen yhteiskunnan heiluttelu, sanoi Ylen uutisankkuri Matti Rönkä.

Myös Etelä-Suomen Sanomissa juuri työnsä aloittanut päätoimittaja Markus Pirttijoki sanoi, että suomalaisten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan heidän omien kännyköidensä välityksellä.

– Silloin yhdestäkään panssarivaunusta tai kivääristä ei ole hyötyä, vaan ainoastaan sivistyksen tasosta. Sivistyksen pohja rakennetaan koulussa, hän sanoi.

– Trollaajat sanovat olevansa pienen ihmisen puolella instituutioita vastaan, vaikka tosiasiassa yhteiskunnan instituutiot, kuten koululaitos, ovat pienen ihmisen pelastajat, jatkoi Rönkä.

Panelistit olivat samaa mieltä siitä, että sivistys ja medialukutaito ovat vastakeinoja vihapuheeseen. Demokratiassa jokainen kansalainen voi toimia lain mahdollistamilla keinoilla.

– Politiikka ei ole rikki, – äänestäkää, kehotti STT:n toimittaja ja Lahden yhteiskoulun lukion entinen oppilas Heta Hassinen kuuntelemassa olleita nuoria.

Yt -linjan opiskelijat ja panelistit: Ylen uutisankuri Matti Rönkä, ESS:n uutispäällikkö Juha Honkonen, ESS:n päätoimittaja Markus Pirttijoki, STT:n toimittaja Heta Hassinen ja TV-tuottaja Milla Bruneau. Kuva: Emilia Malin / LYK