Ajankohtaista

Teemapäivä perehdytti lukiolaiset Kiinan talouden kulmakiviin

Lahden yhteiskoulun lukion yhteiskunta- ja talouslinjan abiturientit järjestivät tiistaina 14.1.2020 talousaiheisen teemapäivän. Päivän ohjelma koostui yrittäjyyteen ja sijoittamiseen liittyvistä työpajoista sekä makrotalouteen keskittyvästä seminaarista, joka pidettiin aiheesta Kiinan kintereillä – nykypäivän suurvalta. Päivän tilaisuuksiin osallistui nimekkäitä talousalan osaajia, kuten Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen ja muun muassa peliyhtiö Roviosta ja Angry Birdsistä tuttu Peter Vesterbacka. Lisäksi seminaariin osallistuivat Oilon Oy:n hallituksen puheenjohtaja Päivi Leiwo ja Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen. Vieraina koululla oli lukiolaisia myös muista Bridge -yhteistyöverkoston lukioista Munkkiniemestä, Lauttasaaresta, Kauniaisista sekä Kulosaaresta.

Yt- linjan teemapäivän aamun työpajat keskittyivät kiinalaiseen yrityskulttuuriin Taneli Tikan, Anssi Rantasalon ja Ville Klingan esitysten johdolla. Lisäksi Martin Paasi kertoi sijoittamisesta. Yt-linjan omassa pajassa lukiolaiset kertoivat omia kokemuksiaan yrittämisestä. Yksi nuorista yrittäjistä oli videokuvaamiseen keskittyneen Inspiroiva Creative Oy:n Aaro Vasama.

Lahden yhteiskoulun lukion kasvatti muistutti opiskelutovereilleen, että yrityksen rakentamisessa on kyse pienistä konkreettisista teoista.

– Yrityksen ei tarvitse ratkaista Afrikan nälänhätää, vaan kyse on pienistä askelista eteenpäin, sanoi Vasama.

Yritysidea voi hänen mukaansa olla vaikka sienten keräämistä tai villasukkien kutomista.

– Parhaimmillaan sitten syntyy seuraava Microsoft, hän sanoi.

 Teemapäivä jatkui Kiina-aiheisella seminaarilla, jonka vieraisiin kuului muun muassa jo toista kertaa koulussamme vieraillut Erkki Liikanen.

Liikanen muisti tiukan talousasian ja monenlaisten Kiinan taloutta kuvanneiden kaavioiden lisäksi pian maailmalle lähteviä opiskelijoitamme myös elämänohjeilla.

– Perehtykää Sibeliukseen, jos haluatte tehdä sivistyneen vaikutelman, hän sanoi.

Yleisössä istuneet lukiolaiset pääsivät myös haastamaan Liikasen Kiina-tietoutta esittämällä aiheeseen perehtyneitä kysymyksiä seminaariosuuden lopuksi. 

Aamupäivän ohjelmaa yleisön joukossa seurasi myös Yhteiskoulussa opiskeleva Martta Junes.

– Tulimme koko ryhmän kanssa kuuntelemaan seminaaria. Oli yleissivistystä lisäävää kuulla Kiinan talousasioista myös uutisten ulkopuolelta, asiantuntijoiden kertomana, hän kertoi päivän tunnelmista.