Ajankohtaista

Kaikkea ei kannata kokeilla itse

– Marko Jantunen avasi yhteiskoululaisille päihdemaailman karua todellisuutta

Entinen huippujääkiekkoilija ja huumeriippuvuudesta itse selvinnyt Marko Jantunen kävi kertomassa Yhteiskoulun oppilaille päihteistä sekä päihde- ja peliriippuvuudesta. Nykyisin Jantunen työskentelee Avominne- päihdeklinikalla asiakkuuspäällikkönä. Monipuolisista työtehtävistään tärkeimmäksi hän nostaa nuorten parissa tehtävän ennaltaehkäisevän päihdetyön. Tämä aihe toikin Jantusen myös Lahden yhteiskoululle lokakuisena aamupäivänä osana Lahden alueelle suuntautuvaa koulukiertuetta. Koulukiertueen taustalla toimivat Lahden Teollisuusseura, Hämeen kauppakamari ja Lahden Urheiluhalliyhdistys ry sekä Urheiluhalliyhdistykseen kuuluvat 13 jäsenurheiluseuraa, jotka haluavat tukea lahtelaisnuorten hyvinvointia panostamalla huumeiden käytön vastaiseen työhön Lahdessa. Koulukiertue alkoi alun perin jo vuonna 2019, mutta keskeytyi koronapandemian vuoksi muutamaksi vuodeksi.

Marko Jantunen.

Marko Jantunen puhumassa koulukiertueella Lahden yhteiskoululla lokakuussa 2022. Kuva: LYK-tekniikka.

Valintojen merkitys

Tänä syksynä Marko Jantusen koulukiertue pääsi jälleen käynnistymään, ja vierailu Yhteiskoululla mahdollistui lokakuussa 2022. Yleisöksi valikoituivat tällä kertaa peruskoulun 7.–8. luokkalaiset ja lukion ykköset ja kakkoset. Puheenvuoronsa aikana Marko Jantunen kertoi yhteiskoululaisille elämästään ja valinnoista, jotka johtivat huumeiden rankkaan maailmaan, ja toivat hänet sieltä takaisin. Vaikka Jantunen itse on onnistunut kääntämään elämänsä suunnan, viesti nuorille oli selvä: Kaikki eivät selviä, joten ei kannata edes kokeilla.

Ajatuksia herättävässä puheessaan Jantunen korosti unelmien merkitystä ja sitä, että elämässä monessa kohtaa kyse on valinnoista. On tärkeää pysähtyä omien valintojen äärelle ja olla valinnoissaan terveellä tavalla itsekäs. Marko Jantunen pitää oman toipumisensa kulmakivenä hyvää arkea, johon kuuluvat riittävä uni, terveellinen ravinto ja sopivassa balanssissa oleva työ. Urheilutaustalla on myös varmasti ollut suuri merkitys sille, että rankoista vuosista huolimatta fyysinen toipuminen on ollut mahdollista, mutta se on vaatinut elämän kokonaisvaltaista muuttamista.

Marko Jantusen mukaan hänen päihderiippuvuutensa juuret ovat nuoruudessa. Kuva: LYK-tekniikka.

Koululla suuri merkitys ennaltaehkäisevässä päihdetyössä

Marko Jantunen korosti kouluissa tehtävän ennaltaehkäisevän päihdekasvatuksen tärkeyttä, ja kertoi oman vierailunsa tuovan koulun päihdekasvatukseen toisenlaisen tulokulman. Ex-jääkiekkoilijan elämänmakuinen tarina menestyksestä pohjan kautta takaisin kiinni hyvää elämään tuo lihaa luiden päälle koulussa ja kodeissa annettavalle päihdekasvatukselle ja toimii keskustelun herättelijänä. Marko Jantunen kehotti kuulijoita kääntymään koulun aikuisten puoleen, jos oma päihteidenkäyttö mietityttää. Avun pyytäminen ei ole heikkoutta, ja sillä voi olla erittäin tärkeä merkitys oman tulevaisuuden kannalta.

Pidä huolta aivoistasi!

Kouluvierailun kuulijoina olleita oppilaita kiinnosti tietää, onko päihteidenkäytöstä jäänyt Jantuselle pysyviä haittoja ja mitä mieltä hän on keskustelusta tiettyjen huumausaineiden laillistamisesta ja huumeiden käyttöhuoneista. Jantusen mielestä ne eivät tarjoa yksiselitteistä ratkaisua huumausaineiden aiheuttamiin ongelmiin, vaan ongelman ratkaisemiseksi ja haittojen vähentämiseksi tarvitaan suurempi ja kokonaisvaltainen muutos. Tärkeää on päihteiden käyttäjien nopea hoitoon pääsy ja ennaltaehkäisevä työ.

Puheenvuoronsa lopuksi Jantunen muistutti nuoria siitä, että ainoa turvallinen tapa käyttää päihteitä on olla käyttämättä niitä lainkaan. Omia aivoja kannattaa suojella, ja arvostaa elämän jokaista päivää.

Lahden yhteiskoulun väki kiittää Marko Jantusta ajatuksia herättävästä puheenvuorosta!

Siirry etusivulle.