Ajankohtaista

Yt-linjan Sijoittajakoulusta tukea ukrainalaisille lapsille

Lahden yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjan abiturientit sijoittivat Peikko Groupin lahjoittaman hyväntekeväisyyssalkun varoja Nuorten yrittäjyys ja talous NYTtin Sijoittajakoulussa varsin hyvällä menestyksellä. Kaksi vuotta kestäneen Sijoittajakoulun päätteeksi 10 000 euron sijoitus oli poikinut 2 020 euron voiton, jonka opiskelijat saivat lahjoittaa valitsemaansa hyväntekeväisyyskohteeseen.

Apua ja tukea ukrainalaisille lapsille

Yt-linjan abit valitsivat hyväntekeväisyyskohteeksi ukrainalaiset lapset, joille lahjoitus toimitetaan Pelastakaa Lapset ry:n kautta. Lahjoitetuilla varoilla ukrainalaisille lapsille annetaan elintärkeää apua sodan keskellä sekä mahdollistetaan lasten koulunkäyntiä. Kohteen valinta oli helppoa, vaikka toki muitakin hyviä vaihtoehtoja olisi ollut. Aihe on ajankohtainen ja se koskettaa meitä eurooppalaisina nuorina, opiskelijat kertoivat.

Haastava tehtävä

Yt-linjan opiskelijat voivat olla ylpeitä saavutuksestaan, sillä Sijoittajakoulun alkaessa markkinatilanne oli hyvin haastava Venäjän hyökätessä Ukrainaan, eikä yksimielisen sijoituspäätöksen aikaansaaminen 25 opiskelijan kesken ollut aina helppoa. Sijoituspäätökset perustuivat huolelliseen tutkimukseen, jonka jälkeen ryhmät esittelivät ehdotuksensa ja sijoituskohteiden valinnat toteutettiin äänestämällä. Sijoittajakoulun säännöt ja ryhmän koko myös vaikuttivat siihen, että nopea reagoiminen markkinatilanteeseen ei ollut mahdollista. Kun sijoituksia tehtiin oikealla rahalla, se toi sijoittamiseen myös lisää vastuullisuutta; homma haluttiin hoitaa kunnolla alusta loppuun. Sponsoriyritys Peikko Groupiin päästiin myös tutustumaan tarkemmin yritysvierailulla, joka toi perspektiiviä myös sijoitustoimintaan.

Yt-linjan Sijoittajakoulun sijoitukset
Alkupääoma 10 000 e
Loppupääoma 12 020 e
RahastotOstohintaMyyntihinta
Nordnet Indeksirahasto Maailma ESG15001667,79
Handelsbanken USA Indeksi15001643,68
Jupiter Asia Pacific Inc L USD15001497,4
Osakkeet
YritysKappalemääräOstohintaMyyntihintaOsingot/euroa
Metsä Board Oyj B959,06456,9155
Metso Oyj957,3469,1751
TietoEvry Corporation3023,9419,9865
Neste Corporation1537,534,0335
Konecranes Plc2827,2236,5670
Kempower Oyj9010,127,92 -
Remedy Entertainment2932,4527,17,83

Onnistuneen kokemuksen takana sponsorin tärkeä tuki

Kun Sijoittajakoulu päättyi voitolliseen tulokseen, on opiskelijoiden helppo hymyillä. Sijoittajakoulusta sai myös rohkeutta oman osakesijoittamisen aloittamiseen, johon monet yt-linjan abit olivat jo lähteneet mukaan. Yt-linjan opiskelijat ja Sijoittajakoulun vastuuopettajat Mikko Hakala ja Lauri Tervakangas halusivatkin kiittää Peikkoa mahdollisuudesta päästä testaamaan sijoitustaitoja käytännössä. ” On upeaa, että lahtelainen yritys haluaa antaa rahaa ja aikaa nuorille. Kun sijoittamista sai harjoitella oikealla rahalla, se toi aivan toisenlaista kosketuspintaa aiheeseen. Iso kiitos myös koululle projektin mahdollistamisesta ja upeasta yt-linjasta!”   

Myös Peikko Groupissa ollaan tyytyväisiä lopputulokseen ja Sijoittajakoulun sponsorointi saa jatkoa myös tulevaisuudessa. Seuraavaksi sijoitustaitojaan pääsevät kokeilemaan yt-linjan noviisit, eli 1. vuoden opiskelijat. Abeilta tulee heille vain yksi neuvo: Koittakaa pistää paremmaksi!

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Teppo Koskinen kävi haastattelemassa yt-linjan abeja joulukuussa 2023. Voit lukea artikkelin Olisiko Kempoweria pitänyt myydä? Tällaisella salkulla nuoret sijoittavat menestyivät kahden vuoden aikana Etelä-Suomen Sanomien verkkosivuilta.

Yt-linjan Sijoittajakoulu 2022–2023

Lahden yhteiskoulun yhteiskunta- ja talouslinjan abiturientit aloittivat Nuorten yrittäjyys ja talous NYTtin Sijoittajakoulun lukiotaipaleensa alussa, ensimmäisenä lukiovuonna. Sijoittajakoulu on opintokokonaisuus, jossa osakesijoittamista harjoitellaan käytännössä ja samalla opitaan myös oman talouden hallintaa ja budjetointia. Yt-linjan opiskelijoiden käytännön harjoittelua osakesijoittamisessa helpotti Peikko Groupin lahjoittama 10 000 euron hyväntekeväisyyssalkku, jonka ryhmä pääsi sijoittamaan oman harkintansa mukaan – Sijoittajakoulun säännöt huomioiden.

Lahden yhteiskoulun lukion yhteiskunta- ja talouslinja

 • Lukion erityislinja nuorille, jotka ovat kiinnostuneet taloudesta, yrittäjyydestä, oikeustieteistä, kansainvälisyydestä tai kestävästä kehityksestä.
 • Opiskeluissa painotetaan yhteiskunnallisia opintoja, joita linjalla opiskellaan normaaleja lukio-opintoja laajemmin. Linjan opintoihin kuuluu myös vierailuja eri tilaisuuksiin ja asiantuntijavieraita oppitunneilla.
 • Yhteiskunta- ja talouslinja tarjoaa hyvät mahdollisuudet kaupallisen yhteiskunnallisen alan ja oikeustieteiden jatko-opiskeluun.
 • Linjan opinnoista on myös hyötyä valtakunnallisissa kilpailuissa kuten Talousguru, Oikeusguru tai Generation Euro Awards.
 • Opinnot antavat hyvän pohjan myös kansainväliseen toimintaan, kuten Euroopan nuorten parlamentti.
 • Opinnot huipentuvat abivuonna järjestettävään yhteiskunta- ja talouslinjan seminaariin.
 • Linjalle valitaan vuosittain 25 nuorta.

YT-linjan projekteja ja tapahtumia lukuvuonna 2023–2024

 • Yhteistyö OP Päijät-Hämeen kanssa, sijoittamisen opetus alakoululaisille ja some-projekti.
 • Opiskelijoita osallistui Slush-tapahtumaan.
 • Lauttasaaren yhteiskoulun Kansainvälisen liiketoiminnan päivä.
 • Euroopan nuorten parlamentin alueellinen istunto Lahdessa Living together: Collective action shaping sustainable communities.
 • Nuorten yrittäjyys ja talous (NYT) Sijoittajakoulu 2022–2023, yhteistyökumppanina Peikko Group.
 • Yhteiskunta- ja talouslinjan päivä 18.1.2024. Aiheena media ja valta.
Yt-linjan Sijoittakouluun osallistuneita nuoria toimittajan haastattelussa kokoushuoneessa. Valokuvaaja ottamassa valokuvaa nuorista.

Etelä-Suomen Sanomien toimittaja Teppo Koskinen kävi haastattelemassa yt-linjan abeja 19.12.2023. Yt-linjaa edustivat Aino Liljaniemi, Konsta Tervakangas, Lauri Sipola ja Iiro Sällinen ja sekä Sijoittajakoulun vastuuopettajat Mikko Hakala ja Lauri Tervakangas (ei mukana kuvassa). Kuvassa vasemmalla valokuvaaja Sami Lettojärvi.