Ajankohtaista

Yt-päivä 18.1.2024

Mikä YT-päivä?

Yhteiskunta- ja talouslinjan abiturientit järjestivät 18.1.2024 teemapäivän Media väylänä vallan kahvaan – Vaikutus, kontrolli ja vastuu. Tilaisuuteen kutsuttiin puhumaan useita alan asiantuntijoita, kuten sosiaalisen median vaikuttajia ja heidän rooliaan kulutusyhteiskunnassa tutkiva tutkijatohtori Hanna Reinikainen Helsingin yliopistosta, somejätti Metan entinen yhteiskuntasuhdejohtaja ja nykyinen kansanedustaja Aura Salla, kansanedustaja ja historioitsija Teemu Keskisarja, kansanedustaja ja työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä sekä toimittaja Tuomas Peltomäki.

Teemapäivän toteutuksen suunnittelu aloitettiin jo keväällä 2023 mahdollisen teeman ja vieraiden pohdinnalla oman ryhmän päivänä Megazonessa. Mielipiteet jakoivat opiskelijat kahteen joukkueeseen, ja kiivaan taistelun päätteeksi YT-päivän teema päätettiin rauhansopimuksen yhteydessä. Varsinainen suunnittelutyö käynnistyi heti syyslukukauden ensimmäisenä koulupäivänä ja aloimme toteuttamaan ajatuksiamme käytäntöön. Itse tapahtuma järjestettiin tammikuussa lähitilaisuutena koulullamme lukuun ottamatta yhtä etähaastattelua.

Yt-päivä 18.2024, yhteiskunta- ja talouslinjan päivä. Haastateltavana kansanedustaja ja historioitsija Teemu Keskisarja. Pimennetty juhlasali, jossa valaistulla lavalla kolme henkilöä istumassa tuoleilla. Yhdellä henkilöllä on mikrofoni kädessä.
Teemu Keskisarjan haastattelu. Kuva: Iiro Sällinen.

Näin siinä sitten kävi:

Päivän aloitti oma hurmaava lukion bändimme esittämällä Chisun kappaleen Kohtalon Oma juhlasaliin kokoontuneille yhdeksäsluokkalaisille, minkä jälkeen YT-linjan esittelyvideo sai ensi-iltansa valkokankaalla. Videon jälkeen abit esittelivät yhteiskunta- ja talouslinjaa tarkemmin. Samaan aikaan koululle alkoi saapua kutsuvieraita muista lukioista, joita YT-linjan opiskelijat vastaanottivat ja ohjasivat Elliin kahvitarjoilulle odottamaan seminaariosuuden alkua. Yhteistyötä tehtiin tänä vuonna myös ensimmäistä kertaa LUT- ja LAB-korkeakoulujen kanssa, jotka pitivät info-pistettä musa-aulassa ja viihdyttivät vieraita kisaamalla, kumpi koulu tarjoaa parempia karkkeja.

Esittelytilaisuuden jälkeen käynnistyivät mielenkiintoiset henkilöhaastattelut, joissa haastateltavina olivat Hanna Reinikainen, Aura Salla etäyhteyksin, Teemu Keskisarja ja Pauli Aalto-Setälä. Seminaariosuuden aikana saimme kuulla aiheesta aina sosiaalisen median vaikuttamisen tutkimuksesta omakohtaisiin kokemuksiin ja mielipiteisiin asti. Myös yleisöltä nousi useita hyviä kysymyksiä, ja salin seinien sisällä saatiin aikaan monipuolista ja pohtivaa keskustelua sosiaalisen median erilaisista ilmiöistä.

Lyhyen tauon jälkeen sali hiljentyi seminaarin loppuhuipennukseen, paneelikeskusteluun. Paneelin aiheena oli Sosiaalinen media vallankäytön välineenä. Tässä vaiheessa tapahtumaa alkoivat tuolit salissa loppua kesken, ja salin edustalle syntynyt jono täytti koko musa-aulan yleisöstä, joten haastattelujen ja seminaarin välisen lyhyen tauon aikana niitä kannettiin ripeästi lisää.

Pääsimme oman ryhmämme kanssa seuraamaan tapahtumaa eturivistä, kun kuusi panelistia jakoi erilaisia näkemyksiään ja pohti sosiaalisen median kiemuroita, roolia ja tulevaisuutta. Paneeliin kuului viiden vierailevan tähden lisäksi YT-linjalaisemme, abiturientti Santeri Kallio, joka edusti opiskelijoiden näkökulmaa keskustelussa. Keskustelua käytiin rennon pohtivissa tunnelmissa ja yleisön määrästä sekä heidän antamiensa suosionosoituksien määrästä päätellen, se oli myös kiinnostava.

Yt-päivä 18.1.2024. Yhteiskunta- ja talouslinjan päivä. Paneelikeskustelu on käynnissä juhlasalin lavalla. Lava, jolla on seitsemän henkilöä istumassa tuoleilla, ja yksi puhuu mikrofoniin.
Juontajat Aino Liljaniemi ja Maisa Vehkakoski sekä panelistit Hanna Reinikainen, Pauli Aalto-Setälä, Tuomas Peltomäki, Teemu Keskisarja ja Santeri Kallio. Kuva: Milla Sinkkonen.

Yt-päivä 18.1.2024. Yhteiskunta- ja talouslinjan päivä. Ryhmä kuva, jossa seitsemän lukiolaista ja yt-linjan päivän vieraat tutkijatohtori Hanna Reinikainen, toimittaja Tuomas Peltomäki ja kansanedustaja, työelämäprofessori Pauli Aalto-Setälä.
Päivän päätteeksi juontajat pääsivät ryhmäkuvaan vieraiden kanssa. Kuva: Juha Hirvonen.

Tänäkin vuonna YT-linjalaiset hoitivat päivän järjestämisen onnistuneesti ja tyylillä. 

Vilma Mustonen ja Anastasia Laajoki III YT

Päivän ohjelma: Yhteiskunta- ja talouslinjan päivä 18.1.2024

Palaa etusivulle