Ohjeistus on voimassa 23.3.2024 lukien
Lukion kokeet
Osana opiskelijan arviointia järjestetään jakson aikana opintojaksojen formatiivisia ja laajojen opintojaksojen summatiivisia välikokeita sekä jakson lopussa, koeviikolla opintojaksojen summatiivisia loppukokeita.
Kolmesti vuodessa, tammi-, huhti- ja elokuussa järjestetään edeltävien jaksojen uusintakokeita, joilla opiskelija voi korottaa opiskelemiensa opintojaksojen arvosanoja.
Lukion koeviikko
Lukiossa jakso päätyy noin seitsemän päivän pituiseen koeviikkoon, jolloin pidetään pääsääntöisesti päättyvien opintojaksojen loppukokeita. Koeviikko noudattaa aina omaa työjärjestystään, joka ilmoitetaan erikseen. Valvonnoista ja muista järjestelyistä tiedotetaan opettajainhuoneen ilmoitustaululla ja Lyhdyssä.
Koeviikon aikana pidetään aamupäivällä klo 8.00 – 12.00 opintojaksojen kokeita ja iltapäivällä klo 12.45–14.00 seuraavan päivän kokeiden valmistelutunteja.
Viimeisenä koepäivänä pidetään ryhmänohjaajan tunti klo 12.45–13.30.
Lukion uusintakokeet – opintojakson arvosanan korottaminen
Opiskelijalla on oikeus korottaa sekä hyväksyttyä että hylättyä arvosanaa kunkin oppiaineen arviointikriteereiden mukaan. Arvosanan korottaminen voi edellyttää summatiivisen loppukokeen suorittamista ja/tai muiden opintojaksoon liittyvien näyttöjen antamista. Lopulliseksi opintojakson arvosanaksi tulee kyseisistä suorituksista parempi.
Summatiivisia uusintakoetilaisuuksia järjestetään kolme kertaa vuodessa: tammikuussa, huhtikuussa ja elokuussa:
- tammikuun puolivälissä uusitaan -2. jaksossa suoritettuja opintojaksoja
- huhtikuun lopulla -4. jakson aikana suoritettuja opintojaksoja
- elokuussa jakson aikana suoritettuja opintojaksoja.
Hylätyn tai hyväksytyn opintojakson arvosanaa voi korottaa summatiivisen uusintakokeen suorittamalla kerran. Opiskelija menettää tämän korotusmahdollisuuden, jos hän ilman perusteltua syytä jättää saapumatta uusintakokeeseen, johon on ilmoittautunut. Tällöin arvosanan korottaminen on mahdollista käymällä opintojakso uudelleen.
Lukion kokeita koskevat määräykset
Määräykset koskevat koeviikkojen opintojaksojen kokeita sekä uusintakokeita.
Koeaika
Opiskelijan on saavuttava koesaliin viimeistään 15 minuuttia ennen kokeen ilmoitettua alkamisaikaa, jota ehtii valmistella koelaitteistonsa ja kirjautua koejärjestelmään ennen kokeen alkua. Kokeen aloituksen jälkeen valvojalla ei ole enää velvollisuuta ottaa myöhästynyttä pyrkijää kokeeseen.
Opintojaksojen kokeiden koeaika on 60, 120 tai 180 minuuttia.
Opiskelija saa poistua kokeesta aikaisintaan 60 minuuttia kokeen alkamisesta. Salista
voi poistua kesken kokeen vain välttämättömästä syystä, valvojan ohjeiden mukaisesti.
Koetarvikkeet
Kokeeseen osallistuvalla on oltava mukanaan välttämättömät koevälineet:
- Paperikokeissa kynä, pyyhekumi, viivoitin
- Digikokeessa lisäksi oma tietokone, laturi, hiiri ja kuulokkeet
- Opettajan ilmoittamat, sallitut apuvälineet
Kokeessa saa olla mukana
- Eväitä läpinäkyvässä astiassa tai pussissa
- Juoma läpinäkyvässä pullossa
Muut varusteet ja kokeessa kielletyt välineet
- Laukut ja takit jätetään koesalin eteen ennen kokeen
- Opiskelijalla ei saa olla kokeessa mukana matkapuhelinta, älykelloa tai vastaavaa digitaalista, langattomasti viestivää laitetta, jollei kokeessa niitä vaadita. Kyseiset laiteet on luovutettava kokeen valvojalle kokeen alussa tai laitettava luokan eteen jätettävään omaan laukkuun. Matkapuhelimen tulee olla äänettömällä.
Koetilaisuuden häirintä, vilppi ja vilpin yritys
Jos opiskelija syyllistyy koetilaisuuden häirintään, vilpilliseen menettelyyn, vilpin yritykseen taikka avustaa siinä tai muutoin törkeästi rikkoo määräyksiä, hänen koesuorituksensa ja siihen liittyvän opintojakson suoritus hylätään. Muista seuraamuksista päätetään tapauksen mukaan.
Palaa lukion sivulle.