Tietovintin käyttösäännöt

Lahden yhteiskoulun kirjastolla Tietovintillä on omat käyttösäännöt.

Kirjastokortti

Tietovintissä käytetään Lahden kaupunginkirjaston kirjastokorttia, mutta sillä on eri aineistotietokanta kuin kaupunginkirjastolla. Tietovinttiin ei siis voi palauttaa Lahden kaupunginkirjaston kirjoja eikä päinvastoin. Hätätapauksessa kirjastokortiksi kelpaa myös henkilöllisyystodistus.

Lainattava aineisto

Tietovintin kirjojen laina-aika on pääsääntöisesti neljä viikkoa. Poikkeuksia ovat kirjasarjat (21 vrk) sekä lehdet (7 vrk). Lehtien uusinta numeroa ei lainata. Äidinkielen kirjasarjat on tarkoitettu ne ennakkoon varanneille ryhmille, eikä niiden kirjoja voi lainata yksittäin. Käsikirjaston kirjat on merkitty sinisellä selkämysteipillä. Niitä voi pyytää tarvittaessa yö- tai viikonloppulainaan. Kaunokirjojen selkämyksessä on niiden lajityypistä kertova teippi. Tämän jaottelun mukaan hyllystä on mahdollista etsiä esim. dekkareita, rakkausromaaneja tai fantasiakirjoja. Jokaisella kirjaston kirjalla on hyllyssä oma paikka. Jos unohdat, mistä otit kirjan, palauta se joko kirjastonhoitajalle tai kaunokirjallisuushyllyn alussa olevaan palautuneiden kirjojen hyllyyn.

Tietokannat

Tietovintin nettisivulta avautuu Tietovintin oma aineistotietokanta Lyyra, jonka avulla voit etsiä tietoa Tietovintin kirjoista tai käydä uusimassa omat lainasi. Uusintaan tarvittavan salasanan saat kirjastonhoitajalta.

Uusinta ja varaaminen

Lainan uusimiseen ei tarvita kirjaa eikä kirjastokorttia. Maininta asiasta kirjaston tiskillä riittää. Lainat voi uusia myös puhelimitse, sähköpostitse tai kirjaston nettisivulla. Kahden uusimiskerran jälkeen kirjat on palautettava ennen kuin ne voi lainata uudelleen. Aineiston varaaminen on maksutonta. Saapuneista varauksista lähetetään ilmoitus joko tekstiviestillä tai oman luokanvalvojan kautta.

Kaukolainat

Kaukolainoja tilataan tarvittaessa Lahden ulkopuolelta opetus- ja opiskelutarpeisiin. Lainaaja maksaa tilauksesta koituvat posti- ja käsittelykulut.

Lainauskielto ja korvausvelvollisuus

Jokainen on vastuussa omista lainoistaan. Jos lainaa ei ole uusittu kahden viikon sisällä eräpäivästä, astuu voimaan lainauskielto. Jos myöhässä oleva aineisto on palauttamatta vielä kuukauden kuluttua eräpäivästä,  koulu olettaa sen kadonneen. Tällöin veloitamme asiakkaalta palauttamatta jääneen aineiston hankintahinnan. Lainaaja on velvollinen korvaamaan laina-aikana vaurioituneen aineiston. Tietovintistä lainattujen levyjen käyttö on lainaajan omalla vastuulla.

Tietovintin tilojen käyttö

Kirjaston lukusali on tarkoitettu hiljaiseksi työtilaksi. Siellä ei saa puhua äänekkäästi, käyttää kännykkää eikä kuunnella musiikkia. Kirjastossa ei saa myöskään juoda eikä syödä eväitä. Takit, liikuntavälineet ja isot kassit kannattaa jättää käytävän kaappeihin tai naulakoihin.

Tietovintin tietokoneet ja niiden käyttö

Kirjaston tietokoneet kuuluvat koulun lähiverkkoon, eli niiden käyttämiseksi tarvitaan käyttäjätunnus. Käyttäjätunnus on aina henkilökohtainen. Sitä ei saa luovuttaa toisen henkilön käyttöön. Uudet opiskelijat saavat käyttäjätunnukset omalta atk-opettajaltaan. Unohtuneen salasanan tilalle voi käydä pyytämässä uuden joko kirjastonhoitajalta tai atk-opettajalta. Koulun tietokoneet on tarkoitettu ensisijaisesti koulutöiden tekemistä varten. Myös viihdekäytössä on noudatettava lakia ja hyviä tapoja. Lukusalin tuoleja ei ole tarkoitettu siirrettäviksi tietokonepäätteiden luo.

Aukioloajat

Maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 9:00 - 16:00
Tiistaisin ja torstaisin klo 9:00 - 17:00
Perjantaisin klo 9:00 - 15:00

Yhteystiedot

Lahden yhteiskoulun kirjasto Tietovintti
Kirkkokatu 2
15110 Lahti

puhelin: 044 488 5530
sähköposti: kirjasto[at]lyk.fi