Peruskoulun kirjasarjat

Nämä kirjat on tarkoitettu äidinkielen ryhmille.

70-luvun nuori runo (12 kpl)

Runoja 26 kirjoittajalta. Runot Arto Melleri on valinnut ennen muuta oman mieltymyksensä, oman aikalaiskokemuksensa, perusteella.Mukana kirjassa ovat: Risto Ahti, Hector, Leif Färdig, Hannu Helin, Markku Into, Matti Jama, Jarkko Laine, Isokynä Lindholm, Liisa Laukkarinen, Aki Luostarinen, Satu Marttila, Kai Nieminen, Timo Pusa, Risto Rasa, Juce Leskinen, Hannu Salakka, Arja Tiainen, Tommy Tabermann, Ilpo Tiihonen, Juhani Tikkanen, Sirkka Turkka, Kari Peitsamo, Caj Westerberg, Jukka Vieno, Arto Virtanen ja Tuomari Nurmio.

Aho: Lastuja (16 kpl)

Juhani Ahon lastut syntyivät vuosina 1890-1921 ja ne julkaistiin kahdeksana kokoelmana. Tämä kirja sisältää lastuja kaikista kokoelmista ja muodostaa näin läpileikkauksen Ahon tuotannosta ja samalla Ahon omasta kehityksestä niin kirjailijana kuin ihmisenä.Sen lisäksi että Aho oli luonnon ja suomalaisen maalaiselämän harras ihailija ja ymmärtäjä, hän oli myös tiiviisti ajan aatteellisia virtauksia seuraava sivistyneistön edustaja, maailmankatsomukseltaan lähes kosmopoliitti sekä laajan lukeneisuutensa että monien ulkomaanmatkojensa ansiosta. Kaikki nämä Ahon elämään sisältyvät ainekset tulevat esiin juuri lastuissa. Suomalaiseen aihepiiriin liittyvät Eurooppalaiset tyylivaikutteet avartavat maisemaa - usein hyvinkin yllättävästi.

Avainnovelleja 1900-luvulta (45 kpl)

Kokoelma sisältää 21 eurooppalaista ja amerikkalaista novellia. Mukana on myös suomalaisia lyhyen proosan taitajia. Novellit kertovat elämästä ja elämän päättymisestä: omantunnon tuskista, kosmisesta yksinäisyydestä, kateudesta, tahdon voimasta, ihmisistä suurten valintojen edessä.Nykynovelli ei osoittele, ei syyllistä eikä anna valmiita vastauksia. Sen sijaan se toteaa: tällaista on elämä, jokainen tehköön omat valintansa. Lukija joutuu itse asettamaan oikean ja väärän rajat ja ihmettelemään novellien henkilöiden tavoin elämänsä ratkaisuja. Mitä sinä tekisit, jos saisit tietää, että tämä on elämäsi viimeinen ilta?Kokoelma sisältää 21 eurooppalaista ja amerikkalaista novellia. Mukana on myös suomalaisia lyhyen proosan taitajia.

Bach: Lokki Joonatan (15 kpl)

Lokki Joonatan on kirja lokista, joka rakastaa lentämistä. Kirja alkaa Joonatanin harjoitellessa liidäntää ja se seuraa läpi hänen rajoitusten rikkomisen ja täydellisyyden ymmärtämisen matkansa. Lokki Joonatanille lentämisen opetteleminen on tärkeämpää kuin ruuasta kilpaileminen. Oivallettuaan lentämisen taidon se palaa ja saa paljon oppilaita, jotka myös ovat halukkaita oppimaan täydellisen lentämisen taidon.Kirja pyrkii sanomaan meille, että olemme vapaita menemään minne haluamme ja olemaan mitä tahdomme. Se on yksi parhaita seitsemänkymmentäluvulla kirjoitettuja filosofisia romaaneja. Kirja rohkaisee meitä ymmärtämään, mitä me oikeastaan olemme, ja löytämään itsemme. Se kertoo meille, että voimme voittaa kaikki rajoitukset kärsivällisyydellä ja että olemme kaikki osa rajoittamatonta vapautta.

Boyne: Leijuva poika (23 kpl)

Billy Brocket syntyi tuiki tavalliseen perheeseen, tuiki tavallisille vanhemmille. Lakimiesäiti ja -isä välttävät herättämästä turhaa huomiota ja pyrkivät kaikessa kohtuuteen. Billyllä on sisko, veli ja uskollinen koira nimeltä Kapteeni Nemo. Perheellä on vain yksi ongelma: Billy uhmaa perustavanlaatuista luonnonlakia, painovoimaa. Hän leijuu, ellei käytä huomiota herättäviä hiekkapusseja painoina. Kunnes eräänä päivänä vanhemmat kyllästyvät erilaiseen poikaan ja tekevät peruuttamattoman ratkaisun.

Burnett: Salainen puutarha (5 kpl)

Orpotyttö Mary tuntee itsensä yksinäiseksi setänsä suuressa kartanossa Yorkshiren nummilla, kunnes löytää salaperäisen lukitun puutarhan. Mary ystävystyy Dickonin, sisäkön veljen kanssa, joka opettaa hänet hoitamaan puutarhaa ja tunnistamaan kasveja. Unohdettu puutarha alkaa herätä eloon.  Mutta kartanossa on toinenkin salaisuus: eräänä yönä Mary kuulee jonkun itkevän. Sedän sairaalloinen poika Colin on pysytellyt omassa huoneessaan, kiukutellut ja komennellut palvelijoita. Mary päättää auttaa Colinia paranemaan.

Burroughs: Tarzanin pedot (5 kpl)

Tarzanin ja Janen esikoinen Jack on ryöstetty, ja Tarzan houkutellaan lähtevään laivaan. Näin alkaa jännittävä seikkailu, joka vie Tarzanin viidakkoon poikansa ryöstäjien jäljille.Yhdessä uusien ystäviensä Akutin, älykkään ihmisapinan, sekä Sheetan kanssa hän seuraa Nikolas Rokoffia Ugambi-joen uomaa pitkin ja läpi viidakon petollisten ihmissyöjien asuinsijoille tietämättä, että hänen leppymätön vihollisensa vuorostaan ajaa takaa laivassa vankina ollutta ja pienokaisen kanssa pakoon yrittänyttä Janea.Monen yllättävän käänteen jälkeen Rokoff viimein tapaa kohtalonsa. Mutta Paulvitch on vähällä tehdä tyhjäksi Tarzanin ja Janen paluun Lontooseen.

Canth: Anna Liisa (25 kpl)

"Omantunnon vaivat eivät antaneet minulle hetkeksikään lepoa."Kaksi tiheää vuorokautta pakottavat Anna Liisan kohtaamaan menneisyytensä rikoksen. Se muuttaa nuoren naisen elämän. Totuus pelottaa enemmän kuin valhe, jota ulospäin idyllinen maalaisyhteisö ruokkii. Paineiden keskellä päähenkilö kasvaa kuitenkin eettisesti suureksi ihmiseksi. Anna Liisa (1895) on Minna Canthin viimeinen näytelmä. Aikalaiset pitivät sitä Canthin parhaana näytelmänä. Moraaliset ja yhteiskunnalliset rajat, rajojen rikkominen ja oman totuuden kohtaaminen sosiaalisten paineiden keskellä ovat jatkuvasti ajankohtaisia aiheita.

Cervantes: Don Quijoten seikkailut (21 kpl)

Nykyaikaisen romaanitaiteen perustajana pidetään espanjalaisen Cervantesin 1600-luvun alussa ilmestynyttä romaania Don Quijote de la Mancha, joka on suomennettu nimellä Don Quijoten seikkailut. Cervantes loi teoksen parodioidakseen aikansa bestsellereitä, suosittuja ritariromaaneja.Don Quijote menettää järkensä ahmittuaan liikaa ritariromaaneja ja haluaa tehdä itsekin urotekoja. Maalaisjärkeä käyttävän aseenkantajansa Sancho Panzan ja uljaaksi Rosinanteksi nimittämänsä kaakin avulla Don Quijote käy taisteluihin kuviteltuja kääpiöitä ja jättiläisiä vastaan, jotka paljastuvatkin lampaiksi ja tuulimyllyiksi. Romaanin tarkoitus on olla huvittava, mutta tarinan edetessä päähenkilö kasvaa eräänlaiseksi idealismin vertauskuvaksi: alusta alkaen Don Quijote pitää tehtävänään taistella oikeuden puolesta ja auttaa heikkoja. Parivaljakon elämänasenteiden, Sancho Panzan realismin ja Don Quijoten idealismin, vastakkaisuus tuo teokseen huumoria ja samalla valottaa tapahtumia kahdesta eri näkökulmasta.

Christie: Kymmenen pientä neekeripoikaa = Eikä yksikään pelastunut (49 kpl)

Kahdeksan henkilöä, tuomari Wargrave, Vera Claythorne, Philip Lombard, neiti Emily Brent, kenraali Macarthur, tohtori Armstrong, Tony Marston ja herra Blore kutsutaan lomailemaan Devonin rannikolla sijaitsevalle Neekerisaarelle, jolla sijaitsevalla talossa ovat palvelusväkenä herra ja rouva Rogers. Paikalla eivät kuitenkaan ole herra ja rouva Owen, jotka ovat kutsuneet sinne kaikki vieraat, ja käy ilmi ettei yksikään kutsutuista tunne isäntäväkeään.Herra Owenin määräyksestä palvelijat laittavat gramofoniin soimaan levyn, jonka sisällöstä heillä ei ole tietoa. Levyllä ei ole musiikkia vaan puhe, jossa jokaista paikalla ollutta syytetään murhasta. Myöhemmin vieraat alkavat kuolla yksi kerrallaan, vanhassa kymmenestä pienestä neekeripojasta kertovassa lastenlorussa mainituilla tavoilla: yksi tukehtuu, toista pistää ampiainen jne. Aina, kun joku kuolee, katoaa myös yksi talon ruokapöydällä olleesta kymmenestä posliinisesta neekeripojasta. Saarelta ei voi päästä pois eikä sinne pääse mitenkään, joten syytetyt tulevat saaren joka kolkan tutkittuaan siihen tulokseen, että murhaajan on oltava joku läsnäolijoista.

Dostojevski: Rikos ja rangaistus (16 kpl)

Ylittämätön klassikko ja rikoskirjallisuuden uranuurtaja. Kiihkeää toimintaa ja rikoksentekijän sielun vimmaista kuvausta.Rahavaikeudet ja yliopisto-opintojen keskeytyminen ajavat nuoren Raskolnikovin murhaamaan koronkiskurieukon sekä tämän kiltin ja avuttoman sisaren. Raskolnikov pääsee nipin napin pakoon, mutta sairastuu mielenjärkytyksestä.Alkaa rikoksentekijän monivaiheinen tie kohti tunnustusta. Taustalla piirtyvät Pietarin löyhkäävät kujat, kurjat kellarikapakat ja houreiset juopot. Eteen päin nuorukaista ajavat poliisitutkija Porfiri Petrovitsin painostus ja uhrautuvan ilotytön Sonjan uskonvarmuus. Rikoksen ja rangaistuksen kiihkeää toiminnallisuutta rytmittävät nopeat käänteet, merkilliset sattumat sekä hyvän ja pahan moninaiset muunnelmat. Samalla se on monisyinen, syvälle porautuva rikollisen psykologian analyysi sekä tutkielma valinnoista ja vastuusta, moraalin mahdollisuuksista.

Ellis: Valkoisen suden pako (29 kpl)

Amerikkalaisella Russ Claggilla on harvinainen lemmikki: susi nimeltä Harmaa. Se on tuotu perheeseen aivan pienenä, ja pojan ja suden toveruus on vankkumaton. Eräänä päivänä onnellinen yhdessäolo äkkiä katkeaa, kun Harmaa surmaa arvokkaan rotukoiran. Claggin perhettä lukuunottamatta ihmiset haluavat nyt tappaa suden.Silloin Russ tekee päätöksensä: hän veisi suden pohjoisiin metsiin elämään vapaata suden elämää. Alkaa jännittävä pakomatka, jonka aikana Russin ja Harmaan kintereillä on koiria ja aseistettuja miehiä. Mutta Russ ei hellitä, ennen kuin Harmaa on turvassa omiensa parissa.

Ende: Momo (23 kpl)

Aikapankin harmaiden herrojen aavemainen joukko on liikkeellä. He petkuttavat ihmisiä säästämään aikaa. Mutta säästäessään aikaa ihmiset sairastuvat kuolemantautiin, ikävystyvät. Heidän elämänsä käy yhä köyhemmäksi, yhä kylmemmäksi. Lapset sen parhaiten tuntevat, sillä heillekään ei jää enää aikaa.Pörröpäinen Momo-tyttö, joka osaa kuunnella ihmisiä ja saa heistä parhaan esiin, ryhtyy taisteluun harmaita aikarosvoja vastaan. Elämän antaja, mestari Hora, varustaa hänet kamppailuun. Kädessään ihmekukka ja kilpikonna oppaanaan Momo valloittaa harmaiden herrojen aikavaraston ja palauttaa menetetyn ajan ystävilleen ja koko ihmiskunnalle.

Erlingsson: Ritari Benjamin Kyyhkynen (5 kpl)

Islantilaispoikien dramaattisia seikkailuja: koskettava kertomus elämästä, kuolemasta ja ystävyydestä.Kymmenvuotias Benjamin ja hänen kaverinsa päättävät ryhtyä taisteluun oikeuden puolesta asuinkorttelissaan Reykjavikissa. Benjamin ja kolme muuta poikaa muodostavat Punaisen Lohikäärmeen ritasikunnan ja valitsevat itselleen nimet Benjamin Kyyhkynen, Andrés Kotka, Baldur Valkea ja Róland Lohikäärme.Äkkiarvaamatta ritarileikit muuttuvat viiltäväksi todellisuudeksi...

Filipovic: Zlatan päiväkirja (7 kpl)

Tuhoutuvan Sarajevon sydämessä, pienessä kellarissa, kirjoittaa 11-vuotias Zlata päiväkirjaansa kuvausta elämänsä kauheimmasta päivästä. Kranaatit jylisevät, räjähdykset tärisyttävät, suru ja pelko painavat raskaina koulutytön mieltä. Zlatan isä käy yläkerrassa hakemassa leipää ja kertoo, että naapurissa sijaitseva Sarajevon pääposti on ilmiliekeissä ja naapuritalo luhistunut. "Tämä on ollut elämäni kauhein päivä. Toivon, ettei se enää koskaan toistu." Näin kirjoittaa Zlata päiväkirjaansa toukokuussa 1992.Zlata Filipovic alkoi pitää päiväkirjaa jo ennen Bosnian sodan puhkeamista. Silloin suurin huolenaihe oli, miten saada aika riittämään harrastuksiin. Hän nautti elämästä ja haaveili kaikkien koulutyttöjen tavoin. Mutta elämä muuttui painajaiseksi, kun sota tuli Sarajevoon.Turvallinen maailma alkaa murentua Zlatan ympäriltä, mutta hän jatkaa kirjoittamista. Hän kuvaa järkyttäviä kokemuksiaan tuliuksen keskellä. Pommitukset jatkuvat yötä päivää. Koulut suljetaan. Ihmiset piiloutuvat maan alle tai pakenevat ulkomaille. Sähköt katkeavat ja vettä tulee milloin sattuu. Ruoka on loppumaisillaan. Pelko on koko ajan läsnä. Monet ystävät ja koulutoverit kuolevat.Zlatan päiväkirja on ilmestynyt lähes 30 maassa, ja sitä on verrattu Anne Frankin päiväkirjaan. Zlatan koskettavissa sanoissa kuvastuu Sarajevon arkipäivä, sodan keskellä eläviän kansan kärsimys ja epätoivo.

Golding: Kärpästen herra (18 kpl)

Kärpästen herra kertoo 6-12 ikäisistä englantilaisista koulupojista, jotka pelastuvat toisen maailmansodan aikana alasammutusta matkustajakoneesta autiolle Tyynen valtameren saarelle. He suhtautuvat outoon vapauteensa aluksi kuin uuteen, jännittävään leikkiin, joka kuitenkin saa yhä vaarallisempia muotoja julmien, alkukantaisten viettien päästessä valloilleen.Kertomuksella onkin täysin vertauskuvallinen luonne. Se osoittaa järkyttävästi, miten helposti ihminen voi suistua kulttuurin piiristä moraaliseen ja henkiseen rappioon, villi-ihmisen tasolle. Romaani on, kuten tekijä itse on sanonut, yritys johtaa yhteiskunnan vikojen perussyyt ihmisluonteen vioista. Tarinan moraali on, että yhteiskuntajärjestelmän täytyy olla riippuvainen yksilön siveellisestä tasosta eikä mistään poliittisesta järjestelmästä, oli se näennäisesti kuinka looginen ja kunnioitettava hyvänsä.

Haakana: Kehnompi Kettunen (25 kpl)

"Mie en halunnut pois näiltä seuduilta. Se oli selvää. Mie halusin keuhkot täyteen ilmaa."Jukkiksella on omat toiveensa, vanhemmilla toiset odotukset - vähintään maisteriksi pitäisi lukea, vaikka Jukkiksen mieli halaa metsiin ja jängille. Veli meni pelkkää pelkuruuttaan lukioon, mutta Jukkis aikoo näyttää, että metsätyökoulu on muutakin kuin halonhakkuuta.Anna-Liisa Haakana kuvaa herkästi huumori silmäkulmassa Jukkiksen elämää kylänraitin, kavereiden, koulunpenkin ja perheen ristivedossa.

Haakana: Ykä yksinäinen (25 kpl)

Ykä on 15 ja yksinäinen. Hän asuu Lapin syrjäkylällä, missä luonto on lähellä mutta ikätoverit kaukana. Tuntuu kuin mitään ei tapahtuisi. Ja silti Ykän kasvun ja kehityksen vuotena tapahtuu paljonkin.Tärkeintä on tutustuminen yksijalkaiseen poikaan, jonka ajatusmaailma vastaa Ykän omaa ja jonka ongelmat ovat monin verroin vaikeammat kuin Ykän. Tärkeältä tuntuu myös kokea elämisen riemua porometsällä, tanssipaikalla ja tovereiden kesken eräretkellä. Ensirakkauskin alkaa orastaa Ykän yhä valoisammaksi kääntyvässä mielessä.

Hemingway: Vanhus ja meri (25 kpl)

Ernest Hemingwayn tunnetuimman romaanin ulkonaiset puitteet ovat karut ja yksinkertaiset. Päähenkilö on vanha kuubalainen kalastaja, joka epäonnen seuraamana on viikkokaudet ilman saalista. Mies on yksinäinen. Hänen ainoa seuralaisensa on poika, joka joskus on ollut hänen kanssaan merillä ja joka liikuttavan uskollisesti huolehtii hänestä, vanhuksesta.On kahdeksaskymmenesviides päivä. Vanhus lähtee tapansa mukaan merelle. Tällä kertaa hän suuntaa kulkunsa ulapalle. Ainoatakaan venettä ei ole näkyvissä. Hän vaistoaa, että tämä on hänen onnenpäivänsä. Avomerellä hän saakin siimaan elämänsä kalan, pitemmän kuin vene. Alkaa ankara taistelu elämästä ja kuolemasta.Vanhus ja meri ei kuitenkaan ole pelkkä toiminnallinen kertomus kalasta ja kalastajasta. Hemingwaylaisella pakottomuudella kirjailija on pystynyt lataamaan näennäisesti yksinkertaisen kertomuksensa syvällä inhimillisellä sisällöllä.

Hinton: Kesyttömät (8 kpl)

Kaupunkilaiskovis Travis lähetetään maalle setänsä farmille rauhoittumaan. Traviksella on vaikeuksia sopeutua maalaiselämään, eivätkä maalaisnuoretkaan ole erityisemmin ihastuneita hänen tavoistaan. Paitsi Casey.Casey on rohkein tyttö, jonka Travis on koskaan tavannut. Itse asiassa tyttö taitaa olla hiukan hullu: hän on päättänyt kesyttää villin hevosensa Tähtipojan, vaikka Travis tietää, että se on mahdotonta - yhtä mahdotonta kuin kesyttäisi hänet.

Hinton: Me kolme ja jengi (23 kpl)

Neljätoistavuotias rasvaletti Ponyboy on suurkaupungin laitapuolen kasvatti, joka on aina jäänyt toiseksi. Sodapop on ainakin näennäisesti iloinen veikko. Isosilmäinen Johnny taas säikkyy kaikkea. Hurjapää Dally tuntee systeemit: kun opettelee kovanaamaksi, mikään ei pysty satuttamaan.Heitä sitoo luja keskinäinen ystävyys, mutta myös pelko ja viha rikkaita kundeja kohtaan, joille kaikki aina onnistuu.

Hinton: Tex (15 kpl)

Susan E. Hinton on nuorten aikuisten kirjallisuuden kiistaton mestari. Vaikkei Tex ole yhtä tunnettu kuin Me kolme ja jengi tai Taistelukala, monet pitävät Texiä Hintonin parhaana romaanina.Tex käsittelee samoja teemoja kuin Hintonin aiemmatkin teokset: nuoruutta, viattomuuden menettämistä, aikuistumista ja väkivaltaa. Muista Hintonin romaaneista Tex eroaa siinä, että yhtenä päähenkilönä on sanavalmis tyttö, Jamie.Kirja kuvaa vuotta nuoren, huolettoman Tex McCormickin elämässä. Kirjan edetessä Tex joutuu ottamaan vastuuta perheensä tulevaisuudesta. Texin veli Mason on kyllästynyt vastuuntunnottomaan alkoholisti-isäänsä ja haluaisi lähteä perheen maatilalta. Ajankohtaisiksi tulevat myös kysymykset tytöistä ja heräävästä seksuaalisuudesta.

Huovi: Madonna (26 kpl)

"Se johtuu kotiasioista. Häiriintyneestä äitisuhteesta." Marjatan ääni solui pirullisen viileänä hänen toistaessaan äidille lääkärin ajatuksia, mutta äidin askeleet vain ottivat tiukemman tahdin.Marjatta on nuori murrosikäinen tyttö, joka kamppailee aikuistumisen ja naiseksi kasvamisen kurimuksessa. Keskustelusta vanhempien kanssa ei tule mitään. Lähentymisyritykset katkeavat molemminpuoliseen avuttomuuteen. Marjatan kapina kärjistyy sairaalloiseen laihduttamiseen. Vain siten, ruumistaan kiduttamalla, hän tuntee olevansa vahva vanhempien ristiriitoja ja kyyneleitä vastaan.Sitten perheen asioissa tapahtuu ratkaiseva käänne, joka murtaa Marjatan mahdin. Hänen on jälleen opeteltava elämään. Siinä on hyvänä apuna huoleton, lämmin ja elämäniloinen Perttu.

Huovi: Vladimirin kirja (25 kpl)

Nuorisoromaaniinsa Vladimirin kirja Hannele Huovi on yhdistänyt vankan historiallisen romaanin perinteen, sadun ja myytin aineksia. Kirjassa Vladimir-ruhtinas kertoo elämäntarinaansa pojalleen Miironille, ja tuossa elämäntarinassa yhdistyvät kohtalon jylhät ääriviivat sadunomaiseen pehmeyteen ja viisauteen.Vladimir, kirjan päähenkilö, kasvaa metsästäjän poikana, mutta kuulee äidiltään olevansa ruhtinassukua. Äidin kuoltua Vladimir lähtee kulkemaan kohti kohtaloaan: tsaarintytärtä ja ruhtinashovia. Samalla Vladimir jäutuu kohtaamaan synnyinperintönsä myös omassa luonteessaan. Hän on syntynyt valtiaaksi, mutta valta on samalla myös hänen kohtalonsa.Hannele Huovin nuorisoromaani on syvä ja monikerroksinen kirja. Se puhuttelee kaikkia ikäryhmiä. Se sulattaa toisiinsa sadun ja toden, ja aito kertojanilo huokuu sen jokaisesta lauseesta.

Huovinen: Hamsterit (27 kpl)

Jo luonnontalouden ajoilla on suomalaisten veriin jäänyt veto talvivarastojen kokoamiseen, mutta Hamsterilla tämä taipumus ylittää kaikki mitat. Kun sitten naapuriksi asettuu vaurastunut hengenheimolainen Rurik, kaksikko aloittaa perusteellisen hamstrauskampanjan. Robinson Crusoe ja muut kirjalliset esikuvat innoittajinaan miehet hankkivat turkisliivejä, honkapuita, savustettuja lampaita, säilykkeitä – mitä tahansa turvaksi ankaran pakkaskauden varalle.Veikko Huovisen parhaimpiin kuuluva humoristinen kertomus kuvaa kahta ihmistä inhimillisen, mutta kaikki mitat ylittävän keräysvimman vallassa.

Huovinen: Havukka-Ahon ajattelija (26 kpl)

Kainuun selkosille saapuu kaksi maisteria tekemään luonnontieteellisiä tutkimuksia. Oppaaksi heille tälläytyy itse Konsta Pylkkänen, viisas mies kansan syvistä riveistä. Kun Konstan ajatus lentää, on vain taivas kattona. Sen saavat mittatikkumiehet pian havaita.Luonnon helmassa kaupunkilaisenkin mieli herkistyy ja aistit heräävät. Itseoppineen ja opetettujen kohtaamisesta sukeutuu kesän mittainen eräretki, jonka aikana tutkitaan muutakin kuin eläin- ja kasvikuntaa. Siinä luodataan ja kairataan ihmiselon peruskysymyksiä, ja nimenomaan K.Pylkkäsen omaperäisestä vinkkelistä nähtyinä.

Huovinen: Lampaansyöjät (12 kpl)

Lampaansyöjät on riemukas tarina kahdesta miehestä, jotka lähtevät erämatkalle Lappiin. Aivan tavallisesta erämatkasta tosin ei ole kyse, sillä metsästyksen kohteena ovat puolustuskyvyttömät lampaat.Riehakkuuden takaa voi aavistaa myös pientä irvailua. Tällaisiako ovat suomalaisen miehen asenteet? Tästäkö hän uneksii?Lampaansyöjät on vallaton ja ärsyttävä puheenvuoro aiheesta: mitä on olla suomalainen.

Hyvönen: Etsijä (5 kpl)

Werian-tyttö löydetään vauvana haltiaklaanin keskuspuun juurelta kädessään Pyhän Puun merkki. Miehillä merkki tarkoittaa shamaaniutta, mutta että tyttö olisi shamaani... sehän olisi ennenkuulumatonta!Werian varttuu kylän shamaanin Horebin talossa, ja kun aika Horebista jättää, on Werianin astuttava hänen sijalleen. Kohtalolla on kuitenkin Werianin varalle vieläkin suurempia suunnitelmia.Kun muistinsa menettänyt Ne-Ced ajautuu Werianin kylään, alkavat vanhat ennustukset toteutua. Warianin ja Ne-Cedin on lähdettävä vaaralliselle matkalle kohti Pyhän Puun temppeliä, jota hallitsee vääryydellä valtaan noussut tyranni Je-Ced. Heidän käsissään on koko haltiakansan tulevaisuus.

Härkönen: Häräntappoase (22 kpl)

Kuusitoistavuotias Allu saa peruskoulun lusituksi loppuun ja pääsisi Taalan mukana Tukholmaan. Mutta äiti muistaakin Torvenkylän ja sukulaiset, jotka tarvitsevat apua kesän maatalouskiireisiin.Allu kiroaa, mutta taipuu ja lähtee, tutustuu Lahjaan ja Svanteen, heidän omituiseen poikaansa Taunoon ja toiseen kesäapulaiseen, ärsyttävään pikkuserkkuunsa Pasi Rutaseen. Sitten tulee Kerttu, ja syttyy rakkaus.

Ibsen: Nukkekoti (19 kpl)

Nora ja Torvald Helmerin kodissa kaikki on päällisin puolin kunnossa. Nora hoitaa kotia kolmen lapsensa ja miehensä ympärillä. Torvald tarkkailee, opettaa ja välillä toruu hyväntahtoisesti. Vähitellen Nora kyllästyy rooliinsa, perhe-elämä alkaa säröillä. Nukkekoti on kertomus naisen roolin muuttumisesta viime vuosisadan lopulla. Näytelmä herätti eurooppalaisissa porvariskodeissa kiihkeän keskustelun naisen asemasta ja tasa-arvosta niin perheessä kuin yhteiskunnassakin.

Ibsen: Nukkekoti & Villisorsa (6 kpl)

NUKKEKOTI:"Ole vain avomielinen minulle, ja minä olen sekä tahtosi että omatuntosi"Nora ja Torvald Helmerin kodissa kaikki on päällisin puolin kunnossa. Nora leikkii kotia kolmen lapsensa ja miehensä kanssa. Torvald tarkkailee, opettaa ja välillä toruu hyväntahtoisesti. Vähitellen idylliin ilmestyy säröjä. Mitä tapahtuu, kun todellisuus tulee vieraaksi nukkekotiin?
VILLISORSA: "Jos riistätte keskitason ihmiseltä hänen elämänvalheensa, riistätte häneltä samalla onnen." Valokuvaaja Ekdalin perhe elää köyhää mutta suhteellisen onnellista elämää pienessä ullakkoasunnossaan. Menneisyyden vaikeat tapahtumat ovat jättäneet jälkensä, mutta halu elää on tallella. Näytelmän tapahtumat ajoittuvat kolmeen päivään, joiden aikana vanhat haavat revitään auki, valheet paljastetaan. Mutta millä hinnalla?

Ikonen: Kaktus hangella (23 kpl)

Kursailematon tarina tarkkailuluokalla olevasta 16-vuotiaasta helsinkiläisestä Ninnusta ja hänen kavereistaan, joista monet käyttävät huumeita, läträävät kaljan ja viinan kanssa viikonloppuisin, nuokkuvat koulutunneilla, riitelevät vanhempiensa ja opettajien kanssa... Monet ovat yksinhuoltajien lapsia niin kuin Ninnukin, joka elää äitinsä kanssa.Ratkaiseva käänne Ninnun elämässä tulee, kun äiti sairastuu syöpään ja joutuu leikkaukseen. Ninnu järjestetään äidin toipilasajaksi uskovaisen tädin luokse Kerimäelle. Uusi elämä on aluksi Ninnulle järkytys. Ällistyksen aiheita - sekä positiivisia että negatiivisia - tulee vastaan melkein joka päivä. Eräät tapaukset pakottavat Ninnun kuitenkin miettimään, mitä hän tulevaisuudelta oikein haluaa.

Itkonen: Kuutanssi (24 kpl)

Lämminhenkinen runokokoelma Kuutanssi kertoo Suomesta ja suomalaisista, eilisestä ja tästä päivästä, metsän rauhasta ja kaupungin sykkeestä, luonnon ja ihmisen vuodenajoista, elämänilosta, hilpeistä ja kipeistä asioista. Sen runoissa heijastuu koko elämän kiertokulku.

Jaantila: Jenkkivuosi (17 kpl)

"Mä katsoin ohi kiitäviä peltona. Maisemat oli kun Aku Ankasta reväistyjä, Mummo Ankan maatiloja peräjälkeen. Tie oli kuusikaistainen ja halkoi peltoja viivasuorasti. Maihinnousu USA:an oli sujunut kivuttomasti. Mä olin hypännyt amerikkalaiseen karuselliin keskelle polttavaa auringonpaistetta. Tosin sitä ei ilmastoidussa autossa juuri huomannut."Paikka on pikkukaupunki Michiganissa ja päähenkilöt 17-vuotias suomalaistyttö Sanna ja herkkä, huumorintajuinen ja musikaalinen amerikkalaispoika Saucer.Jenkkivuosi on hauska ja valaiseva matka amerikkalaisten nuorten maailmaan. Se kertoo heidän toiveistaan, ihanteistaan, ongelmistaan, iloistaan. High schoolin, sikäläisen oppikoulun, ympärille keskittyvät monet värikkäät tapahtumat, esimerkiksi kauden ensimmäinen jalkapallo-ottelu ja lukuisat kansalliset juhlapäivät kuten Halloween eli kurpitsajuhla ja Valentinen päivä.Vauhtia riittää kun amerikkalaisnuoriso päästää ilon irti.

Jacobsson & Olsson: Bertin urotyöt (10 kpl)

Bert täyttää 14 ja sen kun miehistyy. Hänen leukaansa komistaa jo pari partahaiventa: toisen voi likimain kiertää sormen ympäri ja toisen voi nähdä kirkkaassa valossa - ainakin melkein.Mopot ovat Bertille tietysti tärkeitä, mutta tärkeintä hänen elämässään on kuitenkin uskomattoman upea Emilia.Uudenvuodenpirskeissä Bert on niin Emilian lumoissa, että on valmis vannomaan tälle ikuista uskollisuutta. Kotimatkalla hän kuitenkin näkee nakkikioskilla hyvännäköisen tytön, jonka katse on jotenkin erityisen vetoava... Äh, uudenvuodenlupaukset ovat tosi typeriä!

Jansson: Muumilaakson marraskuu (26 kpl)

On marraskuu. Sataa. Kesä on äkkiä niin etäällä kuin sitä ei olisi koskaan ollutkaan. Silloin alkaa kaivata muutosta elämään, kaivata Muumilaaksoon.Sinne kerääntyvät puuhakas Hemuli, pelokas Vilijonkka, yksinäinen homssulapsi, ikivanha Ruttuvaari ja kaunis Mymmeli. Mutta muumiperhe on lähtenyt eikä kukaan tiedä minne.Miten käy kun Hemuli yrittää olla muumipappana, Vilijonkka mammana? Saako Mymmeli tanssia, kun hän ei voi olla tanssimatta? Voiko Vilijonkaa jättää siivoamisen?

Joensuu: Väkivallan virkamies (27 kpl)

Väkivallan virkamies on dokumentaarinen romaani Helsingissä tapahtuneesta henkirikoksesta, sen tutkijasta ja ihmisestä elämän päättyessä. Romaanin keskushenkilö Timo Harjunpää on - kuten kirjoittajakin - vanhempi konstaapeli Helsingin rikospoliisin Väkivaltatoimistossa, poliisin kielellä Väkivallassa, yleisön murharyhmässä.Tämä romaani kuvaa poliisin työtä ja helsinkiläistä todellisuutta ehdottoman paikkansapitävästi. Levyseppä Konttisen murhan kaltainen henkirikos on todella tapahtunut. Näin väkivalta kohtaa ihmisen: armotta ja yllättäen. Murhaajan kuva on tosi. Tällaista tapahtuu jatkuvasti. Tosi on myös rikoksen tutkijain kuva. He ovat tavallisia ihmisiä, joiden osa on edustaa yhteiskunnan mahtia, olla niitä hätänumeroita, joihin turvautua.

Joffo: Älä tunnusta ikinä, poika (22 kpl)

Tämä romaani on todellisiin tapahtumiin perustuva kuvaus kahden juutalaisveljeksen pakomatkasta saksalaisten miehittämässä Ranskassa: julmassa, järjettömässä maailmassa, jossa poikien ainoa turva on heissä itsessään.Eletään vuotta 1941 Pariisissa. Joseph on kymmenvuotias, Maurice-veli kaksi vuotta vanhempi. Eräänä iltana isä laittaa heidät matkaan kohti rajaa. Se on heidän ainoa mahdollisuutensa säilyä hengissä. Pakomatka kestää kolme vuotta ja sen onnellinen loppu on täysin poikien oman sinnikkyyden ja neuvokkuuden ansiota.

Johansson: Hyvästi maapallo (20 kpl)

Vuonna 2079 katoaa avaruusalus Morning Star jäljettömiin. Se oli matkalla Marsista Plutoon. Siihen ei saada yhteyttä: tietokoneet vaikenevat. Tämä on aluksen kapteenin Len Renbergin oma kertomus...Hyvästi Maapallo on huima, uudenlainen avaruusseikkailu. Maapallo on vuonna 2079 täysin toisenlainen kuin nykyisin. Lähes kaikki ihmiset ovat siirtyneet asumaan aurinkokuntamme muille planeetoille. Vain kourallinen elää avaruussataman kupolissa Grönlannin Thulessa. Miksi näin on tapahtunut, selviää myös kirjassa.

Jylhä: Kiirastuli (23 kpl)

Yrjö Jylhän (1903-1956) viimeinen kokoelma, vuonna 1941 ilmestynyt Kiirastuli, rakentuu Taipaleenjoen ankarissa taisteluissa komppanianpäällikkönä saaduille mieskohtaisille kokemuksille ja Jylhä on ehkä ainoa, joka onnistui lyriikassaan tulkitsemaan vaikuttavasti talvisodan elämyksiä. Hänestä tuli talvisodan runoilija.Kenenkään toisen suomalaisen runoilijan tuotannossa ei taistelijoiden kohtalo ole saanut samaa todellisuuden ääntä, eikä yksikään toinen ole Jylhän tavoin tajunnut sodan sisintä olemusta ja suomalaisen sotilaan mentaliteettia. Kiirastuli on koruttomista koruttominta, yhtä vapaata paatoksesta ja eleistä kuin sentimentaalisuudestakin. Sen ydin on yleisinhimillistä ja tulee sellaisena säilyttämään pysyvän arvonsa.

Kalevala lyhennettynä (116 kpl)

Kalevala on Suomen kansalliseepos. Se perustuu Elias Lönnrotin (1802–1884) kokoamiin kansanrunoihin. Kalevalan sisältämät runot eivät ole suoraan runonlaulajien laulamassa muodossa, vaan niitä on muokattu, niiden kieliasua on yhtenäistetty, sekä joitakin osia runoista on siirretty toiseen paikkaan ja eri asiayhteyteen kuin alun perin muistiin merkityissä runoissa. Osan Lönnrot on runoillut itsekin muodostamaan yhtenäisiä juonikuvioita.Kalevalan alussa on luomismyytti, jonka mukaan maailma syntyi sotkan munasta. Kalevala kuvaa muun muassa Kalevalan ja Pohjolan kansojen sekä eri päähenkilöiden välisiä kiistoja, kostoreissuja ja kosiomatkoja sekä Sammon rakentamista ja ryöstöä. Tapahtumat päättyvät kristinuskon tuloon. Kalevala on poikkeuksellinen teos sikäli, että sillä on ollut tärkeä rooli kansallistunteen luojana ja se on vaikuttanut laajasti taiteisiin ja tieteisiin. Kalevalalla on edelleen vaikutusta nykysuomalaisen ajatteluun ja mielikuviin. Näin on niidenkin kohdalla, jotka eivät ole varsinaisesti Kalevalaa koskaan lukeneet ja joita eepos ei erityisesti edes kiinnosta.

Kanteletar (9 kpl)

Kantelettaren runokokoelmaan kuuluu noin 700 Elias Lönnrotin kokoamaa runoa. Kantelettaren runoissa käsitellään maaseudun arkea, johon kuului lastenhoito, naimisiinmeno ja metsästys - unohtamatta muitakaan arkiaskareita. Teoksessa on myös laulujen hakemisto.

Kivi: Nummisuutarit & Kihlaus (12 kpl)

NUMMISUUTARIT:Nummisuutarit on Seitsemän veljeksen rinnalla Kiven täydellisin mestariteos. Se on vakava komedia, jota kannattaa vankka, vaikka huvittunutkin usko maailman perimmäiseen oikeudenmukaisuuteen. Se on komeasti rakennettu ja ehjä siitä huolimatta, että juoni polveilee ja poukkoilee kokkapuheesta, kinasta ja sekaannuksesta toiseen. Sen elävän vuoropuhelun lomitse näkyy ja tuoksuu suomalainen maisema. Sen sanomukset ja tapahtumat ovat tulleet osaksi koko kansan sielun sisintä. Sen riemukas huumori ei kätke riipaisevia, kipeitä sävyjä: valo luo varjon.
KIHLAUS:Yksinäytöksisessä Kihlauksessa eletään maaseudulla ikääntyneen vanhanpojan Aapelin mökissä. Hidas ja yksinkertainen Aapeli on päättänyt mennä naimisiin, ja morsiamekseen hän on valinnut hienostelevan Herrojen-Eevan.

Kivi: Seitsemän veljestä (73 kpl)

"Jukolan talo, eteläisessä Hämeessä, seisoo erään mäen pohjoisella rinteellä liki Toukolan kylää." Kaikkihan sen tuntevat, seitsemine veljeksineen: jääräpäinen johtaja Juhani, väkivahva Tuomas, järkevä Aapo, hurskas Simeoni, metsämies Lauri, lauluniekka Timo ja vääräleuka Eero. Aleksis Kiven mestariteoksessa seurataan, kuinka veljekset vähitellen kasvavat sivistymättömistä ja lukutaidottomista keskellä metsää asuvista villi-ihmisistä mallikansalaisiksi.Lukkarin koulu, Impivaaran tulipalo, Viertolan härkälauma ja muut unohtumattomat seikkailut kuuluvat osaksi kansallista perintöämme. Voisi kai sanoa, että Seitsemän veljestä on yksi niistä aidosti melko harvoista teoksista, joiden tunteminen ehdottomasti kuuluu suomalaiseen yleissivistykseen. Aleksis Kivi oli todellinen kielellinen nero. Hänen tekstinsä on kaunista, kekseliästä ja ennen kaikkea mielettömän hauskaa. Vallankin veljesten nahistellessa äityy Kivi paikoin sellaiseen verbaali-iloitteluun, että ei paremmasta väliä. Loppua kohti, kun veljekset vähitellen parantavat tapojaan, kovin puhti huumoristakin taittuu ja kertomus kääntyy onnelliseksi moraaliseksi opetukseksi.

Kolu: Sinivuokkoblues (7 kpl)

Jos on syntynyt Saila Purasmaaksi, vapaus ei tule synnyinlahjana. Se on otettava. Isän mielestä tyttären tulee olla kuuliainen niin kuin vaimonkin - mutta isä ei voi valita tytärtään eikä tytär isäänsä.Eikä Saila olisi Saila, ellei hän keksisi miten elämä saadaan maistumaan makealta. Hyvänä apuna on bestis Mirkku, ja yhdessää tytöt tallaavat kaupungin katuja, iskevät kundeja ja bailaavat.Pähkähullut tempaukset, kapinointi ja mielenmyllerrykset seuraavat toisiaan katkeamattomana virtana - kunnes tulee aika selvittää tekemiset ja tekemättä jättämiset. Itsensä etsiminen ei ole helppoa, mutta eihän Saila koko ikäänsä aikonutkaan bailata.

Kontio: Keväällä isä sai siivet (28 kpl)

Tomi ja Timo Kokko ovat kaksoset. Eräänä toukokuisena aamuna heidän koko elämänsä muuttuu. Maa järähtelee, heidän isälleen kasvaa valtavat siivet, jaa maahan ilmestyy aukko. Isä loikkaa aukkoon, ja lentää pois. Aukko sulkeutuu ja kaikki pihalla näyttää olevan niin kuin ennenkin. Kukaan ei usko poikien kertomusta, kehenkään ei voi enää oikein luottaa ja jopa poliisit tuntuvat roistoilta. Pakomatkan jälkeen Timo ja Tomi joutuvat Huostolaan, jota johtaa hirviömäinen Raakel Vastapöksy, entinen sosiaalitantta. Pojat ystävystyvät Lauran ja Saskan kanssa, ja alkavat valmistella pakoa tarumaailmaan, Austraasiaan, josta kadonneet vanhemmat saattaisivat löytyä.

Kunnas: Seitsemän koiraveljestä (5 kpl)

Rakastetun kuvakirjantekijän koiramainen mukaelma kansalliskirjailija Aleksis Kiven klassikosta valloittaa sekä lapset että aikuiset. "Aa!" vaakkui lukkari."Aa!" toistivat pojat yhteen ääneen.Ei ota oppi mennäkseen Jukolan koiraveljesten paksuihin kalloihin. Vapaana luonnon helmassa vai ihmisten tavoille oppineena sivistyksen parissa? Siinäpä kysymys, jonka parissa Juhani, Tuomas, Aapo, Simeoni, Timo, Lauri ja Eero käyvät alituista painiaan. Painia on veljesten elämä muutenkin. Toukolan poikien kanssa syntyy nujakoita mennen tullen, lautamies uhkaa jukuripäitä jalkapuulla ja sauna palaa tuhkaksi. Mutta seitsemän miehen voimalla selvitään niin lukkarin häpeänurkasta kuin hiidenkiveltäkin

Kurvinen: Musta lumi (5 kpl)

Luokkatoverien pitkäaikainen haave kelkkasafarista Lapin autiotuville on viimein täyttymässä! Mutta kun matkalaiset ensimmäisen kerran pysähtyvät ihailemaan pohjoisen henkeäsalpaavia maisemia, he vaistoavat ilmapiirissä heti jotakin selittämätöntä. Eijalla on tunne, että he ovat jonkun tarkkailtavina.Lappalaiset varoittavat etelästä tulleita oudoista katoamisista, jotka koettelevat seutua joka kymmenes vuosi. Merkit ovat selvät, salaperäiset Benjamin tulet on jo nähty. Huhuista piittaamatta seurue päättää jatkaa vaellustaan. Ainut keino päästä mystisten onnettomuuksien jäljille on katsoa kortit loppuun - sitä mieltä on etenkin Peerit.

Kurvinen: Susikoira Roi (31 kpl)

Kaksitoistavuotias Tomi on pelastanut Tornitalon poikien käsistä haavoittuneen susikoiran. Sen omistajaa ei kuulu ja se jää kuin itsestään Tomin huostaan. Mutta Roilla - joksi Tomi on sen nimittänyt - tuntuu olevan salaperäisiä vihamiehiä. Tomin perhettä varjostetaan ja heitä uhkaillaan nimettömillä puhelinsoitoilla. Lisäksi hatmaa farmariauto yrittää ajaa Roin yli.Tomi päättää ottaa selville, mistä oikein on kysymys. Käy ilmi, että naapurin kolmivuotias Satu on kadonnut. Tomi oivaltaa, että salaperäinen vihollinen onkin tavoitellut tyttöä ja että koira on ollut hänen suunnitelmiensa tiellä. Tomi tekee salamannopeasti päätöksensä ja lähtee Roin kanssa jäljittämään ryöstäjää. Alkaa huima ja lähes epätoivoinen takaa-ajo läpi rämeikköisen metsän. Tomi ja Roi selviytyvät hienosti, mutta eivät sentään ihan ilman poliisin apua. Eikä urotyö jää palkitsematta.

Kurvinen: Susikoira Roi ja seikkailu saaristossa (27 kpl)

Kolmetoistavuotias Tomi ja hänen uskollinen ystävänsä Roi ovat päässeet kesälomallaan muutamaksi viikoksi Tomin serkkujen huvilalle saaristoon. Jo menomatkalla laivassa ystävykset tutustuvat saaristolaisiin, tuleviin naapureihinsa. Alku ei vaikuta lainkaan lupaavalta. Synkäntuntuinen kalastaja ja hänen poikansa tuntuvat suorastaan vihaav an koiria, eivätkä suhtaudu sen ystävällisemmon Tomiinkaan.Uhkauksista huolimatta Tomi asettuu Roin kanssa autioon huvilaan, jossa jo ensimmäisenä yönä kummittelee. Joku yrittää selvästi säikäyttää heidät tiehensä. Sitten alkaa tapahtua muutakin merkillistä. Verkkoja varastetaan, eläimiä hätyytellään ja pyydyksiä tyhjennetään. Tomia ja Roita, muukalaisia, epäillään. Varsinkin kun ainoa johtolanka näyttävät olevan suuret koiran jäljet. Kaverusten on ryhdyttävä omin päin puhdistamaan mainettaan käyttämällä hyväkseen Roin poliisikoirakoulutusta. Ratkaisu yllättää kaikki perin pohjin - ehkä eniten Tomin ja Roin.

Laatunovelleja (49 kpl)

Novelli tuo esiin sen, mikä ohmisen elämässä on koskettavaa, ketomisen arvoista. Pienestä tilanteen tai elämän käännekohdan kuvauksesta voi riittää lukijalle pohdittavaa pitkäksi aikaa.Laatunovelleja sisältää 21 mestarinovellia 18 kirjailijalta. Valikoima on koottu länsimaisen kirjallisuuden parhaimmistosta keskiajalta 1900-luvun alkuun. Mukana on myös suomalaisia kertojia. Kokoelman jokainen novelli on itsenäinen taideteos, mutta rinnakkain asetettuina tekstit vertautuvat keskenään ja saavat uusia merkityksiä. Yhdessä ne muodostavat myös läpileikkauksen novellin kertomaperinteestä Boccacciosta Tsehoviin ja Kafkaan.

Lee: Anne Frank 1929-1945: nuoren tytön elämää (10 kpl)

Anne Frankin jälkeenjääneet päiväkirjat ovat liikuttaneet sukupolvia toisensa jälkeen. Anne Frankin ja hänen perheenjäsentensä kohtalo on noussut etnisen vainon vastustamisen symboliksi. Historioitsija Carol Ann Lee kertoo ensi kertaa koko tarinan suvun historiasta 15-vuotiaan Annen kuolemaan  Bergen-Belsenin keskitysleirillä - vain muutamaa päivää ennen leirin vapauttamista.  Carol Ann Lee on saanut täyden käyttöoikeuden Frankin perheen arkistoon, johon kuuluvat mm. isä Otto Frankin muistelmat ja tämän päiväkirjat Auschwitzin vapauttamisen jälkeen. Kirja kuvaa juutalaisperheen elämää toista maailmansotaa edeltäneessä Euroopassa ja natsien valtaannousun aiheuttamaa kriisiä. Samalla se tutustuttaa syvällisesti haavelliseen tyttöön, jonka päiväkirjoja emme koskaan unohda.

Lehtinen: Asvalttisoturi (22 kpl)

"Minä olen Ciramir Näkymätön, tiedustelija ja seikkailija Keski-Maassa. Minulla on kuukivi, jolla on taikavoimia.Minä olen Kim Koivulehto, peruskoulun siimeisellä luokalla. Minulla on hermoille käyvä yksinhuoltajaisä, unelmia ja apuna kundi, jolla on hyvin pienet aivot, ja koira, josta ei ole hevoseksi.Minä haluaisin olla asvalttisoturi, kyberpunkkari Tuhonkylväjä ja vapauttaa johti mustaa aukkoa bailaavan kultatukkaisen punkprinsessan Night Cityn huumeisesta maailmasta.Elämä ei ole yksinkertaista, kun on vasta 15 ja risat." Tuija Lehtinen kertoo oivaltavassa, rennon riemukkaassa romaanissaan isästä ja pojasta tasa-arvoisessa pienperheessä. Nykymiehen roolien viidakossa ei ole helppoa rämpiä - oikeassa elämässä kun minuutta ei voi vaihtaa kuin roolipeleissä, jos tilanne päättyy umpikujaan.

Lehtinen: Roskisprinssi (23 kpl)

Oli kesäkuun kuudes, mahtava aurinkoinen päivä: mun syntymäpäivä. Mä täytin seitsemäntoista. Just sopiva päivä lähteä junalla kohti tuntematonta. Mä pakkasin muovikassiin passin, kirjastokortin, kaks kirjaa ja korvalappustereot.Mä menin peilin eteen. Mä näin pitkän hoikan kundin, jolla oli risaset farkut, musta t-paita, lenkkarit joiden nauhat retkotti pitkin maata. Se kundi katseli mua huoneenkorkuisten verenpunaisten spraymaalilla suihkutettujen kirjainten välistä. Mun viesti kuului: "Kiitti, mulle riitti."Mä iskin kuvalleni silmää ja kävelin ulos mun entisestä elämästä.

Levola: Kattohaukka (27 kpl)

Murrosikäinen Harri asuu yhdessä kahden vanhemman veljensä kanssa. Tavallaan hän nauttii yksinäisyydestään, mutta on sisimmässään yksinäinen ja rauhaton. Harri näyttelee kovista, vaikka onkin luonteeltaan lämmin ja sympaattinen nuori, joka on syvästi kiintynyt sairaalassa makaavaan äitiinsä. Isää Harrilla ei ole.Eräänä iltana Harri tapaa Äijän, joka pyytää häntä mukaan helpontuntuisiin keikkahommiin. Harri tarttuu tilaisuuteen ylimääräisen ansion houkuttelemana, ja tavallaan kiintyy Äijään. Yllättäen hänelle kuitenkin selviää, että hän onkin mukana huumeita välittävässä rikollisjoukossa. Äärimmilleen kärjistyneen tilanteen laukaisee osaltaan Äijän tekemä ystävän palvelus, sillä äijällä on itselläänkin tytär ja kaikesta huolimatta sydän paikallaan.Kattohaukka on tiheätunnelmainen kuvaus nykynuoren mahdollisuuksista - sekä hyvään että pahaan. Harri joutuu tekemään elämässään valinnan, jonka perusteella hänen hyvään tulevaisuuteensa voi uskoa. Kaiken tapahtuneen jälkeen Harri osaa arvostaa mahdollisuuttaan aloittaa alusta.

Linna: Tuntematon sotilas (52 kpl)

Tuntematon sotilas on Väinö Linnan 1954 ilmestynyt romaani, joka kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Esikuvana on Linnan oma yksikkö, joka kuului eversti Pietari Autin komentamaan Jalkaväkirykmentti 8:aan.Kirjan piirteitä ovat värikkäät henkilöt, murteiden käyttäminen dialogissa ja sodan kuvaaminen rivimiehen näkökulmasta. Kirjaa on pidetty sodanvastaisena ja vastapainona runebergiläiselle sotasankaritraditiolle, joksi Linna itse sen esittikin. Kirja herätti ilmestyessään paheksuvaa keskustelua, koska siinä esiteltiin suomalaisesta sotilaasta myös paheellisia puolia kuten alkoholin käyttöä. Teoksen väitettiin myös loukkaavan lottien kunniaa.Tuntematon sotilas on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista romaaneista, ja monet sen henkilöistä ovat saavuttaneet suorastaan arkkityyppisen statuksen suomalaisessa kulttuurissa. Tuntemattoman sotilaan maineeseen ovat vaikuttaneet vahvasti siitä tehdyt elokuva- ja näyttämösovitukset.

Maailma on teonsana (22 kpl)

Maailma on teonsana sisältää suomalaisia runoja J. L. Runebergista nykypäivään. Mukana on 69 runoilijaa, joiden runot antologiassa vertautuvat toisiinsa. Näin runot saavat erilaisia tulkintoja. Vanhat runot elävät uusien rinnalla, perinteidet modernin. Antologian runot kertovat suomalaisen ihmisen tunteista, ajatuksista ja maailmankuvasta. Runot on jaettu kahdeksaan osioon. Aiheet ovat ikiaikaisia: runot kertovat luonnosta, sodasta, rakkaudesta ja itsensä etsimisestä. Jokainen runo puhuttelee eri tavalla, mutta on samalla osa kokonaisuutta, suurta suomalaista kertomusta.

Maailmankirjallisuuden mestarilyriikkaa (19 kpl)

Koulujen kirjallisuudenopetuksen avuksi on viime aikoina ilmestynyt useita kotimaisen lyriikan antologioita. Käännösrunoudesta ei sen sijaan ole toistaiseksi toimitettu kouluja varten valikoimaa. Tätä puutetta torjumaan Maailmankirjallisuuden mestarilyriikkaa on toimitettu. Tarkoituksena on, että tämän valikoiman avulla ja sitä soveltaen voitaisiin oppilaita johdattaa maailmanlyriikan pariin ja näin kenties herättää heissä halua tutustua myös laajemmin ja syvemmnin runouden ajattomaan sanomaan.

Magorian: Willie, itkupilli (27 kpl)

Karmivan jännittävä ja liikuttava tarina yhdeksänvuotiaan Willie-pojan elämänmuutoksesta toisen maailmansodan melskeissä. Arka ja itkuherkkä Willie lähetetään Lontoon slummeista pakoon sotaa maaseudulle. Siellä hän pääsee ystävällisten ja turvallisten ihmisten huostaan. Hän oppii lukemaan, kirjoittamaan, piirtämään ja näyttelemään. Willie uhontaa vähitellen Lontoon kurjuuden ja hänestä kasvaa rohkea ja valoisa nuori ihminen. Willie saavuttaa menestystä ja uusia ystäviä.

Majatalo ja muita kauhutarinoita (8 kpl)

Kauhun maailmassa ollaan tekemisissä pahuuden voimien kanssa. Ihmisellä on aina ollut tarve luoda maailmoja, joita ei voi järjellä selittää ja jotka ylittävät arkikokemuksen rajat. Kauhutarinat kertovat siitä, mitä ihminen ei itse halua kokea mutta mihin hän haluaa eläytyä.Kauhutarinassa pahuus voi ruumiillistua piruna, noitana, hirviönä tai aaveena tai kasvaa jostain sinänsä viattomasta tapahtumasta suunnattomiin mittasuhteisiin. Viime kädessä kauhu ja pelko asuvat aina ihmisen sisällä, sikä kukaan voi niitä välttää.Majatalo ja muita kauhutarinoita sisältää valikoiman kauhua Edgar Allan Poesta Robert Blochiin.

Martinheimo: Mestarilaukaus ja muita kertomuksia (21 kpl)

Kummallinen paikka tämä maailma, ei aina ihan vaaratonkaan.Pasi, Jurtse, Koljonen ja Sipuli, Japi ja Tuulikadun jengi, Sari, Jaana ja Elina - kukin elämänsä toisella vuosikymmenellä. Ihmettelemistä ja uusien asioiden oppimista riittää, kunnes jonakin päivänä on tunne: pian minä herään. Silloin ei enää ammuskella ritsoilla kilpaa rottia. Maali on toinen, päämäärä korkealla.

Mikkanen: Koukussa (24 kpl)

Sanna oli aina halunnut olla kovan tytön maineessa. Ensimmäisen känninsä hän oli ottanut 12-vuotiaana, silkasta näyttämisen halusta. Vaihto-oppilaana jenkeissä hän sytytti ensimmäisen marisätkänsä - mari oli yksinäisen suomalaistytön pääsy toisten seuraan. Suomeen palattuaan hän lyöttäytyi huumebisneksiin sotkeutuneen Jonen kimppaan, ja kuvioihin tulivat spiidi ja hepo. Pian Sanna jo nousikin käyttäjäpiirien arvoasteikossa pykälän ylöspäin: hän oppi piikittämään itseään. Vasta silloin hänelle selvisi, miltä Santtu oli halunnut häntä suojella.Raili Mikkanen on haastatellut kirjaansa varten kahta karikymppistä entistä huumeidenkäyttäjää Kiskon huumevieroitusklinikalla. Tuloksena on rankka, tositapahtumiin perustuva kertomus nuoren tytön huumehelvetistä 1990-luvun Helsingissä.

Mopolla tähtiin (6 kpl)

Valikoima suomalaisia rock-sanoituksia 60-luvulta tähän päivään. Lähes sata hauskaa, herkkää tai rajua tekstiä kohdusta hautaan. Tekijöinä mm. Jarkko Laine, Hector, Dave "Isokynä" Lindholm, Mikko Saarela, Yari ja Ismo Alanko.Levytiedot hakemistossa.

Nuori runo (23 kpl)

Nuori runo on nuori kahdella tavalla. Se on retki uusimpaan runouteen, ja sen oppaina ovat olleet nuoret itse. Nuoret ovat halunneet kuunnella tämän päivän runoilijaa, joka ikänsä ja maailmankuvansa puolesta on läheinen, saman maailman kansalainen.Nuori runo on pääosin helppo valikoima, joka avautuu vähäisestäkin elämänkokemuksesta, mutta mukana on myös makupaloja pitkälle ehtineelle runonharrastajalle.

Nuoruus nyt! (57 kpl)

Novellikokoelma Nuoruus nyt tarjoaa ajattelun ja keskustelun aiheita. Se auttaa nuorta lukijaa löytämään omia tapojaan selviytyä elämän vaikeista tilanteista. Nuoriin päähenkilöihin sekä heidän tunteisiinsa on helppo samastua ja eläytyä.Nuoruus nyt sisältää 16 nykynuorista kertovaa novellia. Novellit ovat kaikki suomalaisia, ja niissä liikutaan tutussa maailmassa. Mukana on sekä humoristisia että hyvinkin vakavia novelleja. Novellit käsittelevät nuoria monenlaisissa elämäntilanteissa. Kaikkien novellien nuoret etsivät itseään ja omaa paikkaansa elämässä.

Oikukas tuuli (24 kpl)

Vaikka Japanin klassillinen runous on ulkonaisesti staattista, se on sisäisesti vapaata, vaihtuvaa ja avaraa. Tanka-runouden viuhka on laaja ja monikuvioinen. Sen muodollisesti niukka skaala mahduttaa kaikki elämän, kuoleman, rakkauden ja yksinäisyyden vaiheet. Yhteisenä piirteenä on tunteen keskitys ja kuvan taipuisuus.Runoilijan kirje luonnolle voi olla rakkaudentunnustus, kaipaus, kevään ilo, katoavaisuuden huoli. Luonnon kirja runoilijalle voi olla sateen tai tuulen ääni, joka ilmoittaa vuodenaikojen vaihtumisen, aukeava kukka tai putoava lehti, ehkä satakielen laulu, joka herättää jähmettyneessä sydämessä huimauksen.

Olsson: Ulrike ja sota (28 kpl)

München, syyskuu 1939. Sota on syttynyt. Kaksitoistavuotias Ulrike Beckenbauer on kansallissosialisti koko sydämestään. Oltuaan koko kouluaikansa alttiina Saksan mahtavalle propagandakoneistolle hän uskoo lujasti Saksan asiaan ja valtakunnan voittoon. Nuori Ulrike kestää valittamatta pommitukset, unettomat yöt, nälän ja kylmyyden, kuukaudesta, vuodesta toiseen. Ja kun sota viimein päättyy, on Ulrike melkein kahdeksantoista. Maailma hänen ympärillään on romahtanut ja jotain peruuttamatonta on tapahtunut myös hänessä itsessään. Nuoruus on poissa: pommisuojissa, raunioissa, omaisten haudoissa. On aloitettava elämä.Tämä on poikkeuksellinen kirja toisesta maailmansodasta ja harvinaislaatuinen nuorisonkirja. Sen aiheena on ihmisyys, jota on synkimmissäkin oloissa ja yhteiskunnassa. Vibeke Olsson haluaa osoittaa, että sota on onnettomuus rintamalinjan molemmin puolin ja että ainoa kestävä aatepohja on rauhanaate.

Orwell: Vuonna 1984 (26 kpl)

Totuusministeriön virkamies Winston Smith elää totalitaristisessa valtiossa. Mystinen Isoveli valvoo kaikkialla: joka huoneistossa teleruutu lähettää puolueen propagandaa ja toisaalta tarkkailee kansalaisten liikkeitä, jopa heidän ajatuksiaan. Puolue on luonut myös uuskielen, jonka tarkoituksena on tehdä puolueen vastustaminen eli ajatusrikos mahdottomaksi. Romaanin päähenkilö Winston Smith väärentää työkseen historiaa mutta on samalla alkanut epäillä totalitaristista järjestelmää. Seuraukset ovat kohtalokkaat.

Paasilinna: Auta armias (6 kpl)

Nosturikuski Pirjeri Ryynäselle on tullut tavaksi ylhäällä nosturissaan puhella Jumalalle ja osoitella epäkohtia. Eräänä päivänä Pirjeri joutuu vastaamaan huutoonsa.Pilke silmässä Paasilinna seurailee raavaan suomalaisen nosturikuskin vaikeaa tietä virkaa tekevänä Jumalana.

Pakkala: Lapsia & Pikku ihmisiä (24 kpl)

Teuvo Pakkala muistetaan ennen muuta lasten ja nuorten kuvaajana. Novellit ilmestyivät kahtena kokoelmana: 1895 Lapsia ja 1913 Pikku ihmisiä. Jälkimmäisen novellikokoelman nimi on kuvaava: Pakkalan näkemyksen mukaan lapset ovat pieniä ihmisiä.Lasten puuhat, leikit ja mielikuvamaailma on kuvattu tarkkanäköisesti, oivaltavasti ja täsmällisesti, mutta lasten maailman läpi himertää jotain yleisempää, koko ihmisten maailma. Pakkalan mestaruutta on se, ettei hänen tarvitse sitä osoitella, ei pienentää aikuisia lapsiksi, ei ohentaa lapsia jonkin asian edusmiehiksi. Hänen lapsensa ovat pikku ihmisiä, hänen lapsinovellinsa suurta suomalaista novellistiikkaa.

Paretskoi: Shell's Angles (27 kpl)

Henri, Rudi ja Samu päättävät perustaa mopojengin, sillä mikä olisikaan hienompaa kuin ajella jengiliivit päällä mopolla, kaunis tyttö tarakalla? Tosin kellään ei ole tyttöystävää, eikä idean isällä Henrillä ole vielä sitä mopoakaan... Koska kuolematon idea syntyy huoltoaseman kulmilla notkuessa, nimeksi keksitään valtavan hieno ja vain kohtalaisen naurettava Shell's Angles. Liiviprojektiin värvätään mukaan myös Henrin salainen ihastus Milla, ja niin Shell's Angles on valmis ratsastamaan...

Parkkinen: Kaupungin kaunein lyyli (24 kpl)

Sami, Jali ja Pelkonen ovat ystävykset. Sami on kuikelo, jolla on laskukone aivojen paikalla. Jali on nyrkkeilijä, atleetikko, jolle isä on ongelma, ja Pelkonen on kotleetikko, jolle maistuvat kotityöt. Pojat rakentavat elämää ja ystävyyttä, tosin helposti ei käy mikään.Kaveruksilla on kiikarissa kaupungin kaunein lyyli, balettia tai mitä lie tanhua tanssiva Hannele, johon he yrittävät tehdä vaikutusta - kuka milläkin tavalla. Toisiinsa kolmikko kuitenkin luottaa kuin kolme muskettisoturia. Naiset, ne ovat kummallista sakkia - milloin eivät ole joutsenia tai perhosia.

Parkkinen: Korppi ja korven veikot (30 kpl)

Korppiveljekset palailevat siirtolaiselämän jälkeen tuttuun kotikorpeen. Mutta Korpi ei ole entisensä. Kuuluu jyminää ja räjähdyksiä ja muut korpit tietävät kertoa, miten monet Korven asukkaista ovat noin vain lentäneet ilmaan. Rauha on poissa."Puolustusvoimat suorittavat kovapanosammuntoja suunnassa..." selittää everstin matkaradio läheisessä sotilasleirissä. Mutta ei selitä pitkään. Kalevi kähveltää radion toverikseen.Korppien ja sotilasleirin kohdatessa tapahtuu muutakin. Veikolta putoaa käsikranaatti nokasta juuri everstin teltan yllä, Kristian tulee itse pudonneeksi leirin hernekeittokattilaan ja kesken aamuhartauden koko korppilauma hyökkää kuin Lapin Drakenit ja pommittaa sotilaspastorin kauhtanan valkoiseksi.Miten käy Korven korppien, kun eversti ryhtyy vastahyökkäykseen?

Parkkinen: Voittoa kotiin, Osku! (29 kpl)

Nurkanvaltaaja Osku Kiiskinen valtaamassa maatalousantiikkisia nurkkia! Ja on niitä muitakin keinoja kerätä rahat Korfun matkaa varten: joulujuhla ja jääkiekon hyväntekeväisyysottelu Sakan Poka - Alamaan Pyrkivä.Osakkeet olivat nousussa ensimmäisessä Osku-kirjassa. Tuleeko tästä voittoa kotiin?

Paterson: Silta salaiseen maahan (22 kpl)

Kun Leslie Burke ilmestyy Lark Greekin kouluun, hänen outo pukeutumisensa ja harrastuksensa herättävät huomiota syrjäisen seudun asukkaissa. Ja vaikka Jess Aaronsin mieltä aluksi kirveleekin, että tyttö voittaa hänet juoksemisessa, hän ja Leslie ystävystyvät.Ystävyyden myötä Jessin elämässä alkaa uusi vaihe. Leslie tuntee lukemattomia mielikuvitusta kiehtovia tarinoita, ja hän keksii Terabithian, heidän salaisen valtakuntansa, johon ei muilla ole pääsyä.Salaisessa maassa Jess Leslien avulla oppii monia asioita, jotka auttavat häntä selviytymään vaikeuksistaan, myös siitä kauheasta onnettomuudesta, joka äkkiarvaamatta järkyttää hänen koko maailmaansa.

Pervik: Arabella, merirosvon tytär (21 kpl)

Yhdeksänvuotias Arabella seilaa isäntä laivassa maailman meriä. Isä on merirosvopäällikkö, joka miehineen ryöstää muita laivoja ja kätkee aarteensa salaiseen kallioluolaan vaikeakulkuisen reitin varrelle. Eräänä päivänä Arabella poimii merestä haaksirikkoutuneen Hassanin. Hän luulee saavansa Hassanista oivan käskyläisen, mutta käykin niin, että uljaasta ja rohkeasta pojasta tulee Arabellan suojelija.

Pitäiskö kiittää? (7 kpl)

Pitäiskö kiittää on vaikuttava dokumentti siitä, mitä suomalaisnuoret ajattelevat. Miltä heistä tuntuu. Pitäiskö kiittää on nuorten oma kirja nuorille, ja samalla tärkeä puheenvuoro aikuisille: opettajille ja vanhemmille.Runot on valikoitu Yleisradion 1980 järjestämään nuorten runokilpailuun tulleista yli 10 000 runosta. Mukana on 139 8-18 -vuotiasta runontekijää eri puolilta Suomea. Kokoelman on toimittanut Tapani Suominen.

Rasa: Kulkurivarpunen (27 kpl)

Kulkurivarpunen on Risto Rasan (s. 1954) toinen julkaistu runokokoelma. Rasa kirjoittaa lyhyitä, naivistisen avoimia ja arkisen lämpimiä runoja luonnosta, kodin piiristä ja rakkaudesta. Rasa tunnetaan erityisesti luontolyyrikkona.

Remarque: Länsirintamalta ei mitään uutta (18 kpl)

Kun isänmaa vaati uhrauksia, he olivat vielä liian nuoria, vain 18-vuotiaita Heillä ei ollut omaa elämää, vain suunnitelmia ja haaveita. Müller aikoi fyysikoksi, Bäumerin kirjoituspöydän laatikkoon jäi keskeneräinen näytelmä ja joukko runoja. Koko luokka lähti: "Mikä meidät perisikään, jos meille kävisi aivan selväksi kaikki, mitä sodassa tapahtuu!"Juoksuhaudoissa sodan todellisuus paljastuu kaikessa karmeudessaan: silmitöntä tappamista, tauteja, joukkohautoja, haavoittumisia. Sankarikuvitelmat karisevat. Tärkeintä on pysytellä elossa. Ehkä se sittenkin onnistuisi...Tässä helvetissä eivät auta tiedot siitä, kuinka monta lasta oli Kaarle Rohkealla tai milloin käytiin Zaman taistelu. Ainoa, mikä auttaa kestämään, on se erityislaatuinen toveruus, jonka vain yhdessä koettu kuolemanpelko voi synnyttää.Heidän tragediansa on siinä, että vaikka he vielä palaisivatkin, he eivät enää pysty juurtumaan elämään, jota eivät kunnolla koskaan ehtineet aloittaa.

Remes: Piraatit (25 kpl)

Aaro Korpi menee Helsingissä vierailevalle loistoristeilijälle palauttamaan salkkua, jonka luulee matkustajan hukanneen. Liian myöhään hän huomaa astuneensa suden suuhun: risteilijä lähtee kohti seuraavaa satamaa, mukanaan 1053 upporikasta amerikkalaista matkustajaa, viisi raskaasti aseistettua kaapparia - ja Aaro.14-vuotias Aaro tulee tempaistuksi pelikonsolin äärestä tosielämän seikkailuun, jossa game over uhkaa saada liiankin todellisen merkityksen.

Runeberg: Vänrikki Stoolin tarinat (28 kpl)

Vänrikki Stoolin tarinat sisältää vuosina 1808-09 käydystä ruotsalais-venäläisestä sodasta kertovia sankariballadeja. Tästä sodasta Runeberg löysi hahmoja, jotka ilmensivät hänen mielestään Suomen kansan syvimpiä luonteenpiirteitä: uskollisuutta, kestävyyttä ja urheutta. Runot saavuttivat nopeasti vastakaikua ja kohottivat Runebergin kansallisrunoilijan asemaan.Paradoksaalista on, että suhteellisen vähäpätöisestä, Ruotsi-Suomen osalta heikosti johdetusta ja hävitystä sodasta löytyi aineksia pateettisiin ja yleviin sankariballadeihin, jotka jälkimaailman silmissä nousivat lähes kanonisoitujen isänmaallisten tekstien asemaan.Vänrikki Stoolin tarinat on kansanrunouden sankariballadien, Suomen sodan populaarihistorian ja klassisen kertovan runouden synteesi. Sen henkilötyypit ja vähään tyytyvää kestävyyttä, urheutta ja uskollisuutta korostava psykologia ovat luoneet tunteen kansallisesta olemassaolosta mm. Maamme–laulun kautta.

Sachar: Paahde (27 kpl)

Stanley Yelnats on poika, jonka kohtalona on olla väärässä paikassa väärään aikaan. Kun lenkkitossu putoaa taivaasta hänen päähänsä, Stanley joutuu syyttömänä poikien rangaistusleirille paahtavan kuumaan autiomaahan. Mutta kohtalolla on takataskussaan paljon muutakin. Sattumien palapeli, joka alkoi muotoutua sata vuotta sitten autiomaan ollessa vielä järvi, on lukijan ratkaistava itse.

Sachar: Riskitekijä (7 kpl)

Poikien rangaistusleiriltä tuttu pahamaineinen Theodore "Kainalo" Johnson on siirtynyt kaidalle tielle: nyt hän kaivaa kuoppia puutarhasuunnittelufirman laskuun ja suorittaa kursseja kesälukiossa.Uusi elämä ei ole helppoa. Vanhemmat vaativat säännöllisiä huumetestejä, ja vauraiden valkoisten asuin alueilla Kainalon iso musta olemus herättää ennakkoluuloja. Hänen ainoita ystäviään ovat juonikas suupaltti Röntgen ja naapurin cp-vammainen pikkutyttö Ginny, jonka suurin idoli on teinipoptähti Kaira McLeon.Kun Kaira McLeonin kiertue saapuu kaupunkiin, Kainalo saa mahdollisuuden ansaita helppoa rahaa konserttilipuilla, joita rikkaat valkoiset eivät viitsi itse jonottaa. Kainalo saa tuta kysynnän ja tarjonnan lait tavalla,josta kesälukion taloustiedon tunnilla ei ole puhuttu mitään.

Saint-Excupéry: Pikku prinssi (26 kpl)

"Tunnen tähden, jolla asuu punanaamainen Herra. Hän ei ole koskaan hengittänyt kukkasta. Hän ei ole koskaan katsellut tähteä. Hän ei ole koskaan rakastanut ketään. Hän ei ole koskaan tehnyt muuta kuin yhteenlaskuja. Mutta ei hän ole mies, hän on sieni!"

Pikku Prinssissä kirjailija-lentäjä Antoine de Saint-Exupéry (1900–1944) suomii ankarasti aikuisten maailman pinnallisuutta, numerouskontoa ja rahan kaikkivaltiutta. Kaukaiselta tähdeltä saapunut vierailija, pikku prinssi, opettaa aavikolle syöksyneelle lentäjälle, mikä elämässä on todella tärkeää: ruusut, tähtien nauru ja tuulen suhina vehnäpellossa.

Teos sai kipinän Saint-Exupéryn piirtämistä, kultakutrista poikaa esittävistä luonnoksista, jotka nähdessään amerikkalainen kustantaja rohkaisi Exupérytä kirjoittamaan hahmosta lastenkirjan. Lopputuloksena oli lapsenomaisuutta ylistävä aikuisten satu, Pikku Prinssi, joka julkaistiin New Yorkissa 1943.

Serraillier: Hopeaveitsi (29 kpl)

Toisen maailmansodan aiheuttama inhimillinen kärsimys ja hätä on sanoinkuvaamaton. Perheet hajoavat. Kaikilla on puute kaikesta. Näin käy myös puolalaiselle perheelle. Isä Jozef viedään vankilaan, äiti siirtotyöhön Saksaan ja lapset - 13-vuotias Ruth, 9-vuotias Edek sekä vain 3-vuotias Bronia-tyttö jäävät keskelle Saksan ja Neuvostoliiton taistelutannerta Varsovaan. Uskomattomalla sitkeydellään, urheudellaan ja kekseliäisyydellään nämä nuoret osoittavat elämän sittenkin voittavan. Tuhkaraunioista kasvaa uusi sukupolvi rakentamaan maailman paremmaksi elää.

Shakespeare: Kesäyön uni (14 kpl)

Vaikka Shakespeare tunnetaan parhaiten lukuisista tragedioistaan, hän on kirjoittanut myös joukon komedioita. Antiikin Kreikkaan sijoittuva Kesäyön uni on täynnä maagisuutta, väärinkäsityksiä ja kommelluksia, joista kietoutuu kiehtova juonikuvio.Rakkaus on tämänkin teoksen pääteemana, mutta kuinka onnettomasti käykään, kun metsässä elävät olennot päättävät puuttua ihmisten tunteisiin taioillaan. Shakespearelle ominaisesti myös tämän näytelmän sisään on luotu oma pieni näytelmänsä. Näytelmää pidettiin aikanaan tuhmana ja myöhemmin siinä on nähty piilotajuisia ja homoseksuaalisiakin viittauksia.

Shakespeare: Romeo ja Julia (39 kpl)

"Rakkauden siivet nostivat minut. Ei kivet ole niille mikään este. Ja minkä rakkaus voi, se uskaltaa. Sukulaisesi ei sitä pysäytä."Romeo ja Julia rakastavat toisisaan, mutta heidän onnensa esteenä on se, että heidän sukunsa ovat keskenään vihollisia. Sukuriidat johtavat surmatyöhön ja kostoon. Vaikka Romeo karkotetaan Veronasta, elää vielä toivo, että rakastavaiset saavat toisensa. Onnettomien sattumusten seurauksena nuoret kuitenkin kuolevat, mutta rakkaus jää elämään.Romeo ja Julia (1595) on William Shakespearen (1564-1616) varhaistuotannon mestariteos. Se on maailman kuuluisin rakkaustragedia, johon kirjailijalle tyypilliseen tapaan sekoittuu myös koomisia aineksia.

Sillanpää: Hurskas kurjuus (27 kpl)

Hurskas kurjuus tarjoaa poikkeuksellisen näkökulman kansalaissotaan. Se alkaa kuvauksella päähenkilönsä Juha Toivolan teloituksesta. Prologin jälkeen se esittää Juhan elämäkerran kautta perusteellisen analyysin suomalaisen yhteiskunnan aatteellisesta ja taloudellisesta kehityksestä 1800-luvun puolimaista vuoteen 1918. Romaani on kertomus rahatalouden tulosta Suomen maaseudulle, kansallisuusaatteen noususta, kansalaissodasta ja kansallisvaltion synnystä.

Speare: Tunnuskuvana majava (26 kpl)

Uudisraivaajan poika Matt on sankarina jännittävässä tarinassa, joka vie lukijan keskelle Mainen valtion äärettömiä korpimetsiä 1700-luvun lopulla, jolloin niitä vielä kansoittivat karhut, karibut, ketut ja muut villieläimet - ja eri heimoihin kuuluvat intiaanit, jotka vähä vähältä joutuivat väistymään valkoihoisten tulokkaiden tieltä.Kirjan keskeisenä aiheena on hirsimökin vartijaksi jätetyn Mattin ja majavaheimoon kuuluvan intiaanipojan välille kehkeytyvä harvinaislaatuinen ystävyys. Samalla kirjailija luo aidon kuvan ankarasta elämästä kesyttömän luonnon keskellä, missä neuvokkuus, rohkeus ja käden taidot monasti kantoivat pitemmälle kuin tappava luodikko.

Starck: Hömpät ja niuhot (7 kpl)

Simonen elämä eriskummallisen perheen keskellä on jatkuvaa jännitystä, riemastuttavaa hupsuutta, iloa ja surua. Varsinainen hullunmylly alkaa siitä, kun 12-vuotiasta Simonea luullaan uudessa koulussa pojaksi...

Steinbeck: Helmi (24 kpl)

Tyynenmeren rannalla köyhässä savimajassa asuu helmenkalastaja Kino vaimonsa Juanan ja pienokaisensa Coyotiton kanssa. He ovat intiaaneja ja elävät kaltaistensa naapureiden ympäröiminä yksinkertaista, hyvää elämää.Eräänä päivänä Kinoa kohtaa melkein uskomaton onni. Hän löytää ihmeellisen helmen, maailman suurimman, puhtaimman ja hehkuvimman. Kinon sydän täyttyy loistavista toiveista. Hän näkee, kuinka Coyotito tästä lähin saa elää ylellisyydessä - hän saa Yhdysvalloista tuodun merimiespuvun ja oppii lukemaan ja kirjoittamaan.Uutinen helmestä leviää kulovalkean nopeudella. Ahneet kauppiaat liittoutuvat tarjoamaan Kinon helmestä pilkkahintaa. Kun myrkkykäärme puree Coyotitoa, lääkäri viivyttelee puristaakseen Kinosta irti kaiken mahdollisen. Lopulta helmi yritetään ryöstää ja perheen on paettava takaa-ajajiaan vuoristoon.Vähitellen Kino alkaa uskoa vaimonsa Juanan varoituksia, että helmi, suuri rikkaus, voi tuottaa pelkkää onnettomuutta.

Stevenson: Aarresaari (21 kpl)

Eräänä päivänä vanha merimies Billy Bones saapuu Jim Hawkinsin perheen majataloon. Kun Billy äkillisesti kuolee, Jim löytää hänen merimiesarkustaan arvokkaan kartan. Jim päättelee yhdessä tohtori Liveseyn ja John Trelawneyn kanssa, että kyseessä on kapteeni Flintin satumainen aarre, joka on kätketty Luurankosaarelle.Trelawney huijataan palkkaamaan laivaansa Hispaniolaan mukaan kokiksi Pitkä John Silver sekä muita Flintin kanssa purjehtineita merirosvoja. Kun laiva saapuu Luurankosaarelle, miehistö nousee kapinaan varastaakseen saarella olevan aarteen…

Sumanen: Rambo (28 kpl)

Rambo on kasvanut kaksin äidin kanssa ja tottunut selviytymään yksin, kun äiti on masentunut. Pojalla on lyhyt pinna mutta huima mielikuvitus, ja koulussa hän karttaa hyväosaisten seuraa. Kesäloma saa väriä, kun Rambo pääsee äidin mies­ystävän vanhempien mökille. Mikä paratiisi: päivärytmi, ruoka-ajat ja maailman hyväsydämisin isäntäväki! Rauha rikkoontuu, kun niskojaan nakkeleva Liina saapuu. Tytöllä on näennäisesti kaikki hyvin, mutta onko hän yhtään Ramboa onnellisempi?

Tournier: Robinson ja Perjantai (5 kpl)

Tämä kirja kertoo klassisen Robinson Crusoe -tarinan uudella tavalla, uudesta näkökulmasta. Keskeistä on ihmisen suhde itseensä ja luontoon.Englantilaissyntyinen Robinson pelastuu haaksirikosta Tyynenmeren autiolle saarelle. Elämä luonnon lakien alaisena ja sen antimien armoilla ei ole kokemattomalle helppoa. Eräänä päivänä Robinson kohtaa Perjantain, villin intiaanin, joka on kuin luonto itse: yhtä iloisesti raaka kuin hyväsydäminen. Perjantailta Robinson oppii monia täysin uusia asioita luonnosta, elämästä, ihmisistä ja ihmisten välisistä suhteista. Ja sitten tulee ratkaisun päivä, jolloin kumpikin saa päättää, mitä on olla vapaa...

Townsend: Mikä tsäkä, Hadrianus (17 kpl)

Koko maailma tuntuu lepäävän päiväkirjaansa pitävän Hadrianus Molen, ikä 13 ja 3/4 vuotta, harteilla. Finni synkentää elämän päiväkausiksi, koira nielee muovisia merirosvoja, äiti laittaa epäterveellistä ruokaa, Suuri Rakkaus ei olekaan molemminpuolista, nuoren runoilijan hengentuotteet palautetaan…Riemastuttavan, klassikoksi nousseen päiväkirjasarjan ensimmäinen osa.

Twain: Huckleberry Finnin seikkailut (21 kpl)

Koditon pojanvintiö Huckleberry on saanut uuden kodin ja aloittanut koulunkäynnin sivistyäkseen. Elämään luovat hupia karkumatkat ja leikit Tom Sawyerin kanssa.Äkkiä leikit loppuvat. Huckin isäpuoli sieppaa pojan ja pakottaa hänet asumaan erämaahan. Isän kurinpito ja ryyppääminen tekevät Huckin elon kurjaksi, ja lopulta hän päättää paeta lavastamalla oman kuolemansa. Pako onnistuu ja mukaan liittyy karannut neekeriorja Jim. Jim pakenee, koska hänen emäntänsä on uhannut myydä hänet ja erottaa hänet vaimostaan ja lapsistaan. Alkaa suuri pakomatka alas mahtavaa Mississippi-virtaa.

Twain: Tom Sawyerin seikkailut (28 kpl)

Kuten useimmat nuoret, Tom pitäisi mieluummin hauskaa kuin kävisi koulussa tai kirkossa. Tämä johtaa hänet aina vaikeuksiin Polly-tädin kanssa. Onneksi Tom on hyvä ratkomaan ongelmia ja keksimään niihin selityksiä. Erään kerran, kun Tom ja hänen ystävänsä Huck ovat luvattomilla seikkailuillaan yöllisellä hautausmaalla, he päätyvät todistamaan murhaa. Vain pojat tietävät oikean syyllisen, mutta tiedon paljastaminen tarkoittaisi myös öisen karkuretken paljastumista. Toisaalta on myös olemassa pelko, että heidät nähtiin, ja murhaaja päättää kostaa. Myös tytöillä on oma roolinsa Tomin elämässä. Kirjan lopussa murhamiestä seuraamaan lähtenyt Tom kokee jännittäviä hetkiä luolassa yhdessä ihastuksensa kohteen Becky Thatcherin kanssa.

Verne: Maailman ympäri 80 päivässä (26 kpl)

Englantilainen herrasmies pysyy sanojensa takana, etenkin jos hän on Lontoon Reformikerhon huomatuimpia jäseniä. Kun Phileas Fogg tuona lokakuun iltana 1872 kerhonsa suuressa salongissa lyö vetoa kiertävänsä maailman 80 päivässä, hänen vedonlyöntikumppaninsa järkyttyvät yrityksen uhkarohkeudesta. Samoin järkyttyy kelpo palvelija Passepartout, joka kuvitteli löytäneensä rauhan sataman uuden isäntänsä talosta. Moisesta harhaluulosta neuvokas pariisilaisemme pääsee viimeistään fakiirien uhriroviolla keskellä Intian viidakoita.

Wickström: Kypärätemppu (23 kpl)

Käpylän koulun käytävillä alkaa tapahtua, kun huhu uudesta jääkiekkojoukkueesta leviää. Jusan faija on perustamassa ihan omaa lätkäjengiä, johon pääsisivät kaikki koulun pelitaitoiset kaverit.Kun aluesarja alkaa, KäKi alkaa olla varteenotettava koukkue. Kuinka mahtaa Käpylän poikien käydä kovassa seurassa? Ja kuka on se pitkätakkinen hiippari, joka tarkkailee salaa poikien harjoituksia?Kypärätemppu on raikas nuortenromaani juniorijääkiekkoilun riemuista ja pettymyksistä.

Wilkes: Keskuspuiston yksinäinen (26 kpl)

Keskuspuistosta voi sanoa samaa, mitä monet sanovat New Yorkista: mukava paikka, mutta asua siellä - ei kiitos! Mutta oli eräs, jolle se oli todella asuinpaikka: villiintyneelle sekarotuiselle koiralle, kirjamme sankarille. Lähitalojen roskapöntöt merkitsivät sille samaa kuin rotukoiralle keittiön lämmössä tarjoiltu mehevä paisti. Se oli yksineläjä, eikä näyttänyt luottavan kehenkään. Oliko ihminen kerran pettänyt sen luottamuksen niin peusteellisesti?Joy Wilkes ja monet muut läheisen kerrostalon asukkaat ovat panneet merkille tuon valppaan eläimen. Moni pyrkii sen lähelle, mutta vasta muuan vahna mies onnistuu uhraamaan sille kaiken kiintymuksensä ja rakkautensa, ja ennen pitkää tuo näköjään ikuinen pakolainen muuttaa yllättävällä tavalla monen ihmisen elämää...

Williams: Hyppyarkku (18 kpl)

Kirjan tekijä, lentokapteeni Eric Williams, kirjasi omia kokemuksiaan kertoessaan toisen maailmansodan aikaisista tapahtumista saksalaisten vankileirillä, jossa joukko liittoutuneiden sotilaita asuu piikkilanka-aitojen, pimeyttä lakkaamatta halkovien valonheitinkiilojen ja konepistoolein aseistettujen sotilaiden rajoittamalla ahtaalla leirialueella. Miestan ajatuksia hallitsevat pakosuunnitelmat, mutta toinen toisensa jälkeen karkausyritykset paljastuvat saksalaisten nuuskijoiden piiloutuessa majojen alle tai parakkein välikatoille kuuntelemaan englantilaisten salaisia keskusteluja.Vanha kreikkalainen tarina innostaa erään vangin kehittämään uutta pakoyritystä. Koko vankijoukko on mukana suunnittelemassa, rakentamassa ja käyttämässä hyppyarkkua, jonka avulla alkaa kolmen englantilaisen jännittävä ja huimapäinen kaivautuminen aitausten alitse ja pakeneminen vihollismaan halki vapauteen.