Lukion terveydenhuolto

Lukion terveydenhuolto on opiskelijan työterveyshuoltoa ja sen tavoitteena on tukea opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä. Terveydenhoitajan puoleen voit kääntyä esim. pohtiessasi terveyttä, sairautta, nuoruutta, ihmissuhteita, mielialaa, seurustelua, raskaudenehkäisyä tai halutessasi tarkastuttaa esim. kasvusi, ryhtisi, näkösi, verenpaineesi tai hemoglobiinisi. Terveydenhoitajan palvelut ovat maksuttomia.

Lahden yhteiskoulun lukion terveydenhoitajana toimii Katja Anttalainen. 

Terveystapaamiset ja ehkäisypalvelut

Lukiolaiset kutsuttaan terveystapaamiseen ensimmäisen ja toisen opiskeluvuoden aikana. 18 vuotta täyttävillä pojilla terveystapaaminen sisältyy kutsuntatarkastukseen. Halutessaan opiskelija voi myös itse varata ajan omalle terveydenhoitajalle.

Lukiolaisten raskaudenehkäisyasiat hoidetaan opiskelijaterveydenhuollossa sekä ehkäisyneuvolassa.

Rokotukset

Opiskeluterveydenhuollossa voi saada maksuttomia rokotusohjelmaan kuuluvia tehosterokotteita sekä tarvittaessa reseptin omakustanteisia rokotteita varten. Matkalle tarvittavan rokotussuojan selvittämiseksi voit olla yhteydessä omaan terveydenhoitajaasi.

Tiedote opiskelijoiden kausi-influenssarokotuksista 2023 (pdf)

Koulutapaturmat ja sairaustapaukset

Koulutapaturmissa opettaja huolehtii ensiavun antamisesta ja/tai hoitoon ohjaamisesta omalle terveysasemalle, Lahden sote-keskukseen tai terveydenhoitajalle.

Sairaustapauksissa opiskelija ohjataan opettajan arvion perusteella kotiin, opiskelijaterveydenhuoltoon tai lääkäriin omalle terveysasemalle, missä 18-vuotiailta peritään terveyskeskusmaksu.

Lääkäripalvelut ja todistukset

Lääkäripalvelut saat omalta terveysasemaltasi. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaalle. Terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynnin vuosimaksu on 41,80 € (2023). Mikäli et halua maksaa lääkärin vuosimaksua, voit valita 20,90 € käyntimaksun, joka maksetaan käyntikertojen lukumäärästä riippumatta.  Jos haluat maksaa vain käyntimaksun, sinun tulee ilmoittaa siitä palveluneuvontaan vastaanottokäyntisi yhteydessä.

Peruuttamattomasta, käyttämättä jätetystä lääkärinvastaanottoajasta peritään yli 18 vuotiailta voimassa oleva peruutusmaksu 51,50 € (2023). Maksua ei peritä, jos peruuttamattomuudelle on hyvä syy.  Terveystarkastukset ja raskauden ehkäisyasioiden hoitokäynnit lääkärillä ovat maksuttomia.

Lääkärintodistusten kirjoittaminen esim. ajokorttia tai vaihto-oppilashakemusta varten ei kuulu opiskeluterveydenhuollon palveluihin.

Hammashuolto

Opiskelijalle kuuluu yksi suun terveystarkastus opiskeluaikana. Suun terveystarkastukset ja hoito (mukaan lukien oikomishoito) järjestetään siinä kunnassa, jossa koulu tai oppilaitos sijaitsee.

Erityisruokavaliot

Lukiossa tarvitset erityisruokavalioon todistuksen ruokailua varten. Erityisruokavaliot sovitaan koulun keittiön kanssa. Valmiit lomakkeet löytyvät täältä.

Pysyvistä erityisruokavalioista kuten keliakiaruokavaliosta ja diabeetikon ruokavaliosta sekä vaikeista ruoka-allergioista täytetään lomake Todistus erityisruokavalion tarpeesta koulukeittiötä varten. Lomake toimitetaan suoraan kouluruokalaan.

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei enää laadita välttötodistusta.

Uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista opiskelijat ilmoittavat erillisellä Ilmoitus-lomakkeella suoraan kouluravintolaan.

Lisätietoa

Lisätietoa opiskeluterveydenhuollosta saat Päijät-Soten opiskeluterveydenhuollon sivuilta osoitteesta https://paijat-sote.fi/laakariin-ja-hoitoon/lapsiperheille-ja-nuorille/opiskeluterveydenhuolto/

LUKION TERVEYDENHUOLLON YHTEYSTIEDOT

Terveydenhoitajan akuuttivastaanotto toimii toistaiseksi vain ajanvarauksella. Voit varata ajan vastaanotolle puhelimitse omalta terveydenhoitajalta arkisin klo 8–9.

Käyntiosoite: Lahden kaupunginsairaalan Masto-siipi, 6.krs. Harjukatu 48, 15100 Lahti
Lukion terveydenhoitaja Katja Anttalainen
Käyntiosoite: Hämeenkatu 19 A, 15110 Lahti
Hämeenkadun hammashoitola