Lukion terveydenhuolto

Lukion terveydenhuolto on opiskelijan työterveyshuoltoa ja sen tavoitteena on tukea opiskelijan terveyttä, hyvinvointia ja opiskelukykyä. Terveydenhoitajan puoleen voit kääntyä esim. pohtiessasi terveyttä, sairautta, nuoruutta, ihmissuhteita, mielialaa, seurustelua, raskaudenehkäisyä tai halutessasi tarkastuttaa esim. kasvusi, ryhtisi, näkösi, verenpaineesi tai hemoglobiinisi. Terveydenhoitajan palvelut ovat maksuttomia.

Lahden yhteiskoulun lukion terveydenhoitajana toimii Katja Anttalainen. 

Terveystapaamiset ja ehkäisypalvelut

Lukion 1. vuoden aikana terveydenhoitaja kutsuu 1. vuosikurssin opiskelijoista tytöt terveystapaamiseen. Heillä on myös tarvittaessa lääkärin tarkastus.

Pojat varaavat itse lukioterveydenhoitajalle ajan 2. vuosikurssilla saatuaan puolustusvoimien kutsuntaikäisiä koskevan postin kotiin. Heillä on tuolloin yhdistetty kutsuntatarkastus ja lukiolaisen terveystapaaminen (terveydenhoitaja ja lääkäri). Halutessaan opiskelija voi itse varata ajan terveydenhoitajan vastaanotolle millä vuosikurssilla tahansa.

Lukiolaisten raskaudenehkäisyasiat hoidetaan opiskelijaterveydenhuollossa sekä ehkäisyneuvolassa.

Koulutapaturmat ja sairaustapaukset

Koulutapaturmissa opettaja huolehtii ensiavun antamisesta ja/tai hoitoon ohjaamisesta omalle lähiklinikalle, kaupunginsairaalan päivystysasemalle tai terveydenhoitajalle.

Sairaustapauksissa opiskelija ohjataan opettajan arvion perusteella kotiin, opiskelijaterveydenhuoltoon tai lääkäriin omalle terveysasemalle, missä 18-vuotiailta peritään terveyskeskusmaksu.

Lääkäripalvelut ja todistukset

Lääkäripalvelut saat omalta lähiklinikaltasi. Hoito on maksutonta alle 18-vuotiaalle. Terveyskeskuslääkärin vastaanottokäynnin vuosimaksu on 41,20 € (2019). Mikäli et halua maksaa lääkärin vuosimaksua, voit valita 20,60 € käyntimaksun, joka maksetaan käyntikertojen lukumäärästä riippumatta.  Jos haluat maksaa vain käyntimaksun, sinun tulee ilmoittaa siitä palveluneuvontaan vastaanottokäyntisi yhteydessä.

Peruuttamattomasta, käyttämättä jätetystä lääkärinvastaanottoajasta peritään yli 15-vuotiailta voimassa oleva peruutusmaksu 50,80 € (2019). Terveystarkastukset ja raskauden ehkäisyasioiden hoitokäynnit lääkärillä ovat maksuttomia.

Lääkärintodistusten kirjoittaminen esim. ajokorttia tai vaihto-oppilashakemusta varten ei kuulu lukioterveydenhuollon palveluihin. Nuorison terveystodistus, joka on kirjoitettu yläkoulun lääkärintarkastuksen yhteydessä, on voimassa yleensä viisi vuotta ja kelpaa siis lääkärintodistukseksi ajettaessa henkilöautokorttia.

Hammashuolto

Koulun hammashoitola on osoitteessa Hämeenkatu 19 A. Ajanvaraus puh. (03) 818 4911 klo 7.30–16.00 tai www.lahtihammas.fi. Alle 18-vuotiaat saavat ilmaisen hammashoidon kotikunnassaan. Lahdessa asuvat opiskelijat voivat hakeutua suun terveyden- ja sairaudenhoitoon opiskelupaikkakunnalla.

Yli 18-vuotiailta peritään terveyskeskuksessa asetuksen mukaiset hammashoitomaksut. Peruuttamattomasta ajasta peritään 15-vuotta täyttäneeltä 50,80 euron maksu.

Erityisruokavaliot

Lukiossa tarvitset erityisruokavalioon todistuksen ruokailua varten. Erityisruokavaliot sovitaan koulun keittiön kanssa. Valmiit lomakkeet löytyvät täältä.

Pysyvistä erityisruokavalioista kuten keliakiaruokavaliosta ja diabeetikon ruokavaliosta sekä vaikeista ruoka-allergioista täytetään lomake Todistus erityisruokavalion tarpeesta koulukeittiötä varten. Lomake toimitetaan suoraan kouluruokalaan.

Kansallisen Allergiaohjelman mukaisesti lieviä oireita (ohimenevä suun kutina tai kirvely tai ihon punoitus) aiheuttavia ruoka-aineita ei tule enää hoitaa välttämisellä vaan altistamalla ja vähitellen siedättämällä. Näin ollen lievistä allergiaa aiheuttavista ruoka-aineista ei enää laadita välttötodistusta.

Uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista opiskelijat ilmoittavat erillisellä Ilmoitus-lomakkeella suoraan kouluruokalaan.

LUKION TERVEYDENHUOLLON YHTEYSTIEDOT

Opiskeluhuollossa ei toistaiseksi ole päivystysvastaanottoa.

Käyntiosoite: Lahden kaupunginsairaalan Masto-siipi, 6.krs. Harjukatu 48, 15100 Lahti
Lukion terveydenhoitaja Katja Anttalainen
Käyntiosoite: Hämeenkatu 19 A, 15110 Lahti
Hämeenkadun hammashoitola