Peruskoulun terveydenhuolto

Kouluterveydenhuollon tavoitteena on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden, oppilashuollon muun henkilöstön, opettajien ja vanhempien kanssa. Kouluterveydenhuoltoa toteuttavat koululla terveydenhoitajat ja lääkäri. Lahden yhteiskoulun peruskoulun terveydenhoitajat ovat Melina Lahtinen-Köppä ja Milla Larjo.  

Oppilaan sairaanhoitopalvelut toteutetaan pääosin oppilaan asuinpaikan mukaisella sote-asemalla. Terveydenhoitajan vastaanotolla hoidetaan vain äkillisesti koulupäivän aikana sairastuneet oppilaat. Sairasta lasta ei saa lähettää kouluun, vaan hänen hoitonsa järjestäminen kuuluu huoltajalle. Tarvittaessa voi kysyä ohjeita terveydenhoitajilta.

Terveydenhoitajien vastaanottohuone sijaitsee Kansakoulun pohjakerroksessa, osoitteessa Vuorikatu 13.

Vanhemmat voivat ottaa suoraan yhteyttä terveydenhoitajaan lapsen terveyteen tai hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Oppilas voi tarvittaessa hakeutua terveydenhoitajan vastaanotolle vastaanottoaikoina. Koululääkärin vastaanotolle hakeudutaan terveydenhoitajan kautta.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tiedote kouluterveydenhuollosta 16.8.2023 (pdf)

Terveystarkastukset

Oppilaat kutsutaan terveystarkastuksiin kouluterveydenhuollon ohjelman mukaisesti. Tarkastuksia tekevät sekä terveydenhoitaja että lääkäri.

Hammashuolto

Hammashuollon ajanvaraus numerosta 040 688 8675 arkisin klo 8–15. Hammastapaturmissa on välittömästi otettava yhteys hammashoitolaan. Lahden ulkopuolelta tulevien oppilaiden tarkastukset tehdään Lahdessa, mutta muut hoitotoimenpiteet on tilattava kotikunnasta.

Koulutapaturmat

Koulutapaturmissa oppilas saa ensiavun koulussa ja tarvittaessa hänet ohjataan hoitoon omalle terveysasemalle, Lahden Sote-keskuksen päivystysasemalle tai Päijät-Hämeen keskussairaalan ensiapupoliklinikalle. Koululta lähtevistä tapaturmista opettaja tai terveydenhoitaja kirjoittaa koulutapaturmalähetteen, joka annetaan oppilaalle mukaan.

Tapaturmassa, joka vaatii koulutyön keskeyttämistä, yritetään välittömästi ilmoittaa huoltajalle. Saattajan tarpeellisuus harkitaan jokaisessa tapauksessa erikseen. Ensisijaisesti yritetään aina saada huoltajaan yhteys ja hänet saattajaksi. Muutoin koulun henkilökunta järjestää saattajan.

Erityisruokavaliot

Erityisruokavalioita varten oppilaan tarvitsee toimittaa lomake erityisruokavalion tarpeesta koulun keittiöön.  Ruoka-aineallergioissa lomakkeet toimitetaan kouluterveydenhoitajan kautta. Vakaumuksellisista tai muista perustelluista syistä ilmoituksen erityisruokavalion tarpeesta tekee ja allekirjoittaa oppilaan huoltaja. Todistus- ja Ilmoitus erityisruokavalion tarpeesta -lomakkeet löytyvät täältä.

PERUSKOULUN TERVEYDENHUOLLON YHTEYSTIEDOT

melina.lahtinen-koppa[at]paijatha.fi
Peruskoulun terveydenhoitaja Melina Lahtinen-Köppä. Terveydenhoitajan vastaanottohuone sijaitsee Kansakoulun pohjakerroksessa, osoitteessa Vuorikatu 13.
milla-meri.larjo[at]paijatha.fi
Peruskoulun terveydenhoitaja Milla Larjo
Käyntiosoite: Hämeenkatu 19 A, 15110 Lahti
Hämeenkadun hammashoitola